2005-12-26

Clinton får konkurrens på flankerna

Los Angeles Times menar att två kandidater framgångsrikt har positionerat sig före de andra på varsin flank om Hillary Clinton. Russ Feingold på vänsterflanken och Mark Warner på högerflanken.

Hillary Clinton har framgångsrikt flyttat sig mot mitten men för alla som försöker hålla sig väl med en stor väljargrupp så gäller det att balansera försiktigt. Går man får långt åt ena kanten flyr väljarna från den andra, och vice versa. Det kan liknas med folkpartiets kommande balansgång mellan moderatväljare och sosseväljare. Folkpartiet är näst bästa parti hos både moderater och sossar.

Russ Feingold röstade emot Irakkriget 2002 och var den första senator att föreslår en deadline för att dra hem trupperna, han var dessutom den enda som röstade mot Patriot Act 2001 och ledde motståndet mot att förlänga lagen nu i december. Det har gjort honom mycket populär längst ut till vänster i partiet.

Till höger har avgående guvernören i Virginia Mark Warner tagit ett rejält kliv framåt när han lyckades få Tim Kaine vald till sin efterträdare, trots att denne också är demokrat i en klart republikansk stat och dessutom motståndare till dödsstraffet, till skillnad från Warner. Demokrater menar att Warner är kandidaten som verkligen kan utmana i södern vilket är ett måste om Vita huset ska erövras.

Joe Trippi, tidigare kampanjmanager för Howard Dean, menar att Feingold är den som kommit klart längst i sin internetkampanj, och börjat bygga upp samma otroliga momentum online som Dean hade.

Av Feingold och Warner tror jag bara Warner är den som har någon chans i primärvalen och framförallt om någon av dem skulle bli demokraternas kandidat. Men Feingold är kanske den som kan orsaka Hillary Clinton flest problem. Hon måste ha stöd av vänsterkanten i partiet för att bli demokraternas kandidat, men får inte bli för associerad med dem om hon ska han någon chans i presidentvalet. En mycket intressant balansgång.

Inga kommentarer: