2005-12-18

Alliansen på banan

Idag kom Sifos undersökning som sa att Alliansen återigen hade en stor ledning i opinionen. Det är med andra ord ganska mycket upp och ner i undersökningarna just nu, men denna var genomfört enbart efter tsunamirapporten. Hur som helst, så kommer är det många som efterlyst mer från Alliansen och ikväll blir deras önskningar besannade, i alla fall till viss del. Kolla på Rapport 19.30.

UPPDATERING 19/12 kl 13:26:
Det som presenterades i Rapport var en gemensam politik för polisen. Bl a utlovades 3000 nya poliser till 2010, ett löfte som jag tycker är mycket välkommet. Antalet poliser i Sverige behöver öka rejält. Idag läggs ca 15 miljardar av sisådär 1000 miljarder i statsbudgeten på polisen. Med tanke på det viktiga uppdraget så är det inte mycket. Naturligtvis behöver polisen också effektivisera sig rejält, så det blir fler poliser i yttre tjänst. Det tar också Alliansen upp. Jag har inte lusläst förslaget, men det ser bra ut.

3 kommentarer:

Anonym sa...

3000 poliser till är ju jättebra, men varför säger man ingenting om vilka personer man ska rekrytera och hur man tycker att polismyndigheterna rent praktiskt ska kunna ta emot dessa personer.

Under den närmaste femårsperioden ska minst 3000 poliser gå i pension, om man dessutom vill öka med 3000 nya poliser krävs totalt 6000 nya poliser. Alliansen kan börja med detta 2007 och måste då kläcka mer än 2000 poliser per år för att nå målet.

Vilka är dessa 2000 lämpliga och villiga personer? Finns det så många som klarar de grundläggande kraven fysiskt, psykiskt och socialt? Det är mer än dubbelt så många poliser som i de aktiva generationerna idag. Jag är tveksam till det och jag vill absolut inte sänka kraven på poliserna.

Dessutom - det är 21 länsmyndigheter, 100 färska poliser per länsmyndighet och år vilket tar en hel del handledarresurser. Dvs. poliser som i stället för att jobba som vanligt också ska lägga arbetstid på att lära upp blivande kollegor.

Det kostar inte bara pengar att utbilda fler poliser - faktum är att det kostar av andra ändliga resurser också.

Det viktigaste är att man satsar långsiktigt på att trygga poliskårens återväxt - inte att man i en "femårsplan" (var har vi hört om sådant förut... ?) sätter upp ett orealistiskt mål. Bättre än så här kan alliansen.

Anonym sa...

Ett litet tillägg - polishögskolan tar 5 terminer, dvs två och ett halvt år. Idag tas ca 500 personer per termin in.

För att till 2010 utexaminera 3000 nya poliser (dagens nivå täcker på sin höjd avgångarna) behöver man alltså före 1 juli 2007 ha tagit in samtliga dessa poliser på polishögskolan. Vid ett maktskifte behöver man alltså omedelbart sexfaldiga intaget till polisutbildningen.

Är det överhuvudtaget ingen som har räknat på förslaget?

Ska valrörelsen bedrivas så här kommer sossarna att vinna med egen majoritet... och ska politiken väl i regeringsställning drivas på detta sätt blir det bara en mandatperiod, sedan är Persson tillbaka.

Ola J Hedin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.