2005-11-08

Val i USA

Idag är det val i USA, som läsare av denna blogg inte missat. Två av valen är riktigt spännande, guvernörsvalet i Virginia och folkomröstningen i Kalifornien där Arnold Schwarzenegger har fyra förslag som han vill att medborgarna röstar ja till.

I Virginia så fortsätter demokraten Tim Kaines positiva trend, i den senaste undersökningen så leder han med 5 procentenheter. Som jag tidigare har skrivit så avgörs valet av vilka som får flest väljare att gå och rösta, något som båda parter är mycket medvetna om. Republikanerna är skickligare i den grenen, men det kan jämnas ut av Kaines momentum.

I Kalifornien så ser det som sagt ganska mörkt ut för Arnold. Nu har det dock kommit två nya undersökningar. Dom komplicerar bilden, med nästan jämnläge i frågan om lärarna i den ena undersökningen och den andra att frågan om fackföreningarnas möjlighet nu skulle gå igenom. Men skillnaden mellan undersökningarna är inte mindre än 14 procentenheter. I budgettaksfrågan och valkretsfrågan så är nej-sidan klart större, så där borde det bli nej.

I de andra två stora valen är det sedan tidigare redan klart. Guvernörsvalet i New Jersey kommer vinnas av Jon Corzine, snittavståndet till motståndaren Doug Forrester är 6,4 procentenheter. I New York är det solklar vinst för sittande borgmästare Bloomberg, han leder i snitt med över 30 procentenheter.

Inga kommentarer: