2005-11-13

Rebellerna

Bosse Lindquists dokumentär om den svenska rebellrörelsen som stödde Mao Tse Tung och planerade en revolution i Sverige, inte bara i teorin, utan förberedde sig på riktigt är en skrämmande timme som visar på det livsfarliga med all sorts fundamentalism. Jag har tidigare fått berättat för mig av f.d. marxister om den känsla som marxism ger människorna som tror på den, en känsla av att förstå allting i världen, att stå över allt annat och plötsligt fatta hur allt hänger ihop. Den kunskapen är så viktig att inget får stå i vägen. Inget och ingen.

Rebellerna i dokumentären var vanliga människor som plötsligt var beredda att göra vad som helst för sin tro. Det är en mycket otäck egenskap hos mänskligheten. Hos medlemmar hos Svensk-kubanska föreningen finns precis samma mycket obehagliga känsla. Skulle läget uppkomma skulle flera av dem kunna döda liberaler som jag själv bara för att vi står i vägen för deras drömrike. Det kanske låter överdrivet, men jag rekommenderar då er att gå på en debatt där SVEK deltar.

Detta är denna egenskap hos en del av mänskligheten som gör kommunism eller annan fundamentalism så livsfarlig. Om någon hävdar att de har svar på allt, är de illa ute.

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Det finns säkert liberaler som menar sig ha lösningen på allt. Jag är inte en av dom.