2005-11-13

Mark Warner for President

Tim Kaine vann valet i Virginia och blir guvernör där i januari 2006. Då avgår nuvarande guvernören Mark Warner efter bara en mandatperiod, vilket är gränsen i Virginia. Han avgår som den populäraste guvernören i undersökningsföretaget Mason-Dixons tjugoåriga historia, med en job approval rating på över 70 procent. Han har som demokrat regerat mycket framgångsrikt i en republikansk stat där två av två senatorer och åtta av elva kongressledamoter är republikaner, där väljarna röstat på en republikansk presidentkandidat sedan 1948 och där statens senat har klar republikansk majoritet, och har haft länge. Han vände ett budgetunderskott på sex miljarder dollar till ett överskott på 500 miljoner dollar och statens inkomster ökade från 19 till 30 miljarder dollar. 2004 utsåg Government Performance Project Virginia till den bäst skötta staten i USA.

Med ett sånt trackrecord är han naturligtvis en av favoriterna inför presidentvalet 2008. Lägger vi dessutom till att han är från södern, vilket de tre senaste demokratiska presidenterna har varit, och att Virginia tillhör södern, så ökar favoritskapet. Han är en mittenkandidat, precis som Bill Clinton var, och nådde landsorten bl a genom sitt intresse för NASCAR.

Hans stora svagheter är naturligtvis det att han bara suttit fyra år på sin post, att han inte har någon som helst utrikeserfarenhet och inte är så känd runt om landet. Det senare kan han åtgärda och har redan börjat åtgärna genom ordförandeskapet i National Governors Association. Utrikeserfarenheten kommer troligen vara viktigare 2008 än vad det var 1992 när Clinton vann som guvernör för en liten söderstat, men samtidigt är det svårt för en guvernör att skaffa sig den erfarenheten. Där ligger senatorerna före men det hjälpte inte John Kerry eftersom senatorer traditionellt har väldigt svårt att bli valda. Eftersom Warner snart inte har något politiskt uppdrag så kan han jobba heltid inför presidentvalet och där också hitta något sätt att skaffa sig den utrikespolitiska erfarenheten.

Det råder ingen tvekan om att Warner tänker försöka. Han har satt upp en så kallad political action comittee (PAC) som har rätt att samla in pengar. Hans PAC har nu tio anställda och har börjat fundraising runt om i landet. Förutom hans stora personliga förmögenhet på ca 100 miljoner dollar som han tjänade ihop inom telekombranschen så har han ett bra kontaktnät vilket kommer hjälpa hans fundraising.

Mark Warner ser ut som en mycket bra kandidat för demokraterna och kan komma att ge Hillary Clinton en rejäl match i primärvalen.

Läs mer:
MSNBC
Washington Post
Wikipedia
DraftMarkWarner.com

5 kommentarer:

Oskar Lidåker sa...

Warner är en intressant politiker, enligt min åsikt den mest valbare av de som nämns i spekulationerna, vid sidan av Evan Bayh.

Virginia hör till södern, men jag tror ändå det är tveksamt om han har samma förankring där som Clinton och Bush. Och Al Gore var från Tennessee, men vann inte en enda sydstat.

Dock är redan Virginias 13 elektorsröster, som Warner skulle ha chans på - ett välkommet tillskott för demokraterna.

Jag är inte säker på att primärvalsväljarna vill ha en "moderate" som kandidat. Men det är klart, man kan tänka sig en situation där Hillary Clinton är i ledningen i början men Warner sedan tar över därför att man kommer till insikt om att han är mer valbar. Som hände med Dean/Kerry.

Tino_G sa...

Warner har bäst odds efter Hilary, 15% mot 40-45%.

Hans problem är givetvis att demokraternas kärnväljare tvärtemot vad folk i Sverige tror (dock ej i denna blogg) är rabiat vänster. En trend nu är de tycker att Hillary är för höger!!!

I och för sig är det ingen ”bedrift” att vända underskott om man bara höjer skatten. Det är fan inte så att de är företagsledare och har ökat intäkter genom att öka försäljningen, bara konfiskerat mer av folkets pengar.

Intressant är att Republikanernas främsta traditionalist nu är Allen (som har knappt 20% sannolikhet, i likhet med Guliani och McCain). Potentiellt blir det en Presidentval med två Virginians!

Oskar Lidåker sa...

Ja, så kan det faktiskt bli. Undrar vem som vinner Virginia då - beror nog på hur man ser på Bush 2008.

Sedan tror jag att Allen har betydligt större chans än främst Giulini, men även McCain. Den senare är då inte omtyckt av alla republikanska primärvalsväljare.

Oskar Lidåker sa...

Eller rättare sagt: många respekterar honom, men tycker att han avviker från den rätta konservativa positionen i allt för många frågor för att vilja ha honom som kandidat.

Mathias Sundin sa...

Warner har sagt nej till att utmana Allen i senatorsvalet nästa år, vilket säkert är klokt. Men dom kan ju som ni påpekar komma att mötas 2008. Allen är jag dåligt påläst om. Ska kolla upp honom lite mer.