2005-11-14

Intervju med amerikansk politisk konsult

I Virginia finns det gott om politiska konsulter. Washington D.C. ligger i staten vilket kanske förklarar saken. En av dessa är Carlyle Gregory och jag passade på att skicka några intervjufrågor till honom med anledning av guvernörsvalet i Virginia. Carlyle är republikan och har bl a jobbat i Vita huset under Reagan vilket han har fotobevis på och tidigare studiekamrat med Karl Rove. Nåväl, till intervjun:

Vad var din position i Kilgores kampanj?

"Oskyldig åskådare. Jag jobbade som konsult till tre kampanjer till House of Delegates, så jag var tvungen att hantera samma frågor och vinna i disktrik där Kilgore inte vann. Jag känner personligen Kilgores kampanjmanager och flera konsulter i kampanjen."

Varför förlorade Kilgore?

"Det är mer komplicerat än en första blick antyder.
1. Virginia är inte en säker stat i ett guvernörsval. Virginia är mindre republikanskt i frågor rörande staten, än i federala frågor. Till exempel så har Virginia bara en gång röstat på en demokratisk presidentkandidat sedan 1965, men har valt fyra demokratiska guvernör under samma tid.
2. President Bushs nedgång i popularitet har skadat avsevärt. Stöd för republikanerna har minskat med så mycket som 14 procentenheter i vissa disktrikt.
3. Kilgore är en lantis (country boy) som låter som en lantis, vilket gjorde att stadsborna som anser sig mer sofistikerade, inte trodde att han skulle klara jobbet.
4. Kilgore gjorde väldigt dåligt ifrån sig i debatterna (som tog plats på landet) och det förstärke intrycket att han var för korkad och ignorant för att göra ett bra jobb som guvernör.
5. Folk är generellt nöjda med hur saker och ting går i Virginia (varför byta?) och Warners [avgående guvernör] popularitet skadade inte."

Kommer valresultatet i Virginia påverka nästa års val?

"Ja och nej. Ja om Bush fortsätter att uppleva politiska katastrofer och tar dåliga beslut. Nej, för trots det du läser, så är han inte korkad och gör bra val. Han kommer få sina nominerade valda i Högsta domstolen och situationen i Irak fortsätter att förbättras. Dessutom så kommer kongressen behandla frågor som kommer gynna honom, som illegal immigration."

Vad tror du om Mark Warners framtid, kommer han ha någon chans i presidentvalet?

"Hans förmögenhet garanterar honom en plats i racet, men han är för liberal för att bli vald av hela folket, och för konservativ för att bli vald av demokraterna i primärvalen. Han är dessutom inte så värst bra som politiker (även om han har förbättrats). Hans första år som guvernör var han pinsamt dålig, han räddades av stridigheter inom republikanerna år två, annars hade han aldrig fått igenom sin budget."

Vad ska republikanerna göra för att vända trenden inför nästa års val?

"Ena sig, förstärka basen (valdeltagande i Virgina var bara 46%, vilket tyder på att en del republikaner stannade hemma) och få några framgångar på det nationella planet (domare, ekonomi, skatter etc)."

Hur mycket kommer nomineringen av domare Alito hjälpa Bush tillbaka i sadeln?

"En del. Vilken vinst som helst är bra just nu. Om ekonomin håller uppe farten, och om kriget inte går sämre och om demokraterna tar i för mycket [over-reach] (vilket dom älskar att göra), så kommer Bushs popularitet öka till den punkt att han iallafall inte är ett sänke för republikanska kandidater."

"En fråga som du inte frågade... Hur kommer de olika undersökningarna kring diverse skandaler påverka presidenten och nästa års val?

På ett positivt sätt. När det gäller senator Frist, Cheneys stabschef Scooter Libby och Tom DeLay är jag positiv. Det är här demokraterna tar i för mycket [over-reach], och när dessa fall antingen kastas ut, läggs ned eller de förklaras oskyldiga, så kommer det hjälpa oss.

Du hörde det här först."

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant läsning. Du visar med all tydlighet fördelarna med bloggar framför dagens media som aldrig publicerar en så informativ intervju.

gudmundson sa...

Suveränt, Sundin!

Såhär bedriver man blogg. Men var inte så blygsam - tipsa andra om din spännande intervju!

Keep up!

Mathias Sundin sa...

Tackar ödmjukast.

Mathias Sundin sa...

Oh ja, verkligen den bild som förmedlas.