2005-11-06

Europa

Agenda Europa var precis så äckligt självgott som man kunde misstänka. De dumma amerikanarna hade till slut fattat hur bra vi är i Europa, att dom behöver oss mer än vi dom, att det är europeiska trupper som bevakar freden på Balkan och förhandlar framgångsrikt med Iran. Allt det där är naturligtvis felaktigt, det var USA som stoppade blodbadet på Balkan när EU stod med nävarna i byxfickorna samtidigt som det pågick folkmord i grannbyn och förhandlingarna med Iran kan väl knappast benämnas som framgångsrika när Iran lugnt meddelar att de tänker fortsätta med sin kärnkraftsutveckling. Vi ligger mil ifrån USA både ekonomiskt och militärt och vårat inflytande i världen är betydligt mindre.

Det betyder inte att allt vi gör här i Europa är kass. Tvärtom så har vi byggt en fantastiskt samarbete under 50 år och precis inlemmat tio gamla diktaturer som nu är fungerande demokratier, bl a tack vare EU. Jag är hängiven anhängare av själva EU-tanken, den som säger att vi ska samarbeta om sådant vi inte kan lösa själva. Miljö, terrorism, internationell brottslighet med mera. Men EU är tyvärr så mycket mer än så, jag behöver bara nämna jordbrukspolitiken. En gemensam marknad, fri rörlighet och samarbete kring de stora gränsöverskridande frågorna räcker rätt bra för ett samarbete.

Författaren Mark Leonard stod för den extrema självgodhet som jag tror fäller Europa, som gör att vi inte ser problemen för vi är så upptagna med att dunka varandra i ryggen. EU är inte klubben för inbördes beundran. Samtidigt har han poänger i det bra i EU-tanken, men vi får samtidigt inte glömma att det inte bara är själva EU-samarbetet som gjort att vi nu ligger långt ifrån ett stort europeiskt krig. Det är framförallt demokratisering som minskar våld och krig inom och mellan stater och där har EU idag sin största förtjänst i form av den demokratisering som sker i länder som vill bli medlemmar. Men hade vi haft stabila demokratier i Europa utan ett formellt samarbete så hade risken för krig och våld mellan stater också varit minimal. Risken för ett krig mellan USA och EU är minimal, trots att vi ibland kan vara rejält förbannade på varandra. Handeln mellan länder är också avgörande, varför den gemensamma marknaden är så viktig. Men det behövs inte en enorm byråkrati för att sköta frihandel. Ta bort tullarna och låt marknaden ha sin gång.

Agenda Europa och intervjun med statminister Göran Persson var full av den värdelösa diskussion som vi måste komma från. "Hur ska vi göra EU populärt?" Kanske genom att sluta tjata om just det och istället faktiskt diskutera själva sakfrågorna. Hur blir vi av med jordbrukspolitiken, vad har vi för vision för EU-samarbetet, hur tar vi från EU den byråkratiska makt som lägger sig allt från stort till smått, hur ser vi på utrikespolitiken och så vidare, och så vidare.

Inga kommentarer: