2005-11-30

Ett högerspöke inspirerar

Jag läste under helgen ut Sture Eskilssons bok "Från folkhem till nytt klassamhälle - ett högerspöke berättar", utgiven på Fischer & Co.

För det första var det roligt att lära sig mer om den man som gett namn till den akademi jag genomgick förra året och som gör att jag numera kan kalla mig Stureakademialumni, men det var också en ytterst inspirerande bok. Under året i Stureakademin insåg jag vilken roll idéer spelar. Hur idéer, hur människor med idéer och skarp penna kan förändra en hel värld, både till det bättre och till det sämre. Men idéer behöver de som för ut dem också, genom sig själv, eller genom andra, det är där Eskilsson kommer in.

Jag har svårt att minnas tiden när det bara fanns SVT och SR, det var inget jag tänkte på när jag var liten och när jag blev större så kom TV4 och reklamradio och samhället öppnades upp, inte minst genom internet. Det är därför viktigt att inse att det för dryga 20 år sedan bara var nära att hela det svenska näringslivet togs över av LO, genom löntagarfonder. Att Sverige hade blivit ett genomsocialiserat samhälle som med snabba steg hade gått mot ruinens brant. Det är inte långt tillbaka i tiden, och därmed så behöver en liknande utveckling inte heller gömma sig långt i framtiden.

Sture Eskilsson är i högsta grad delaktig i att jag och vi andra i Sverige nu lever i ett sånt fritt samhälle som vi gör. Men vi kan inte stanna där. Det finns en hel del kvar att göra och som Eskilsson uttrycker det i slutet av boken när han analyserar nuläget så menar han att debatten i de övre luftlagren, det mellan debattörer och intellektuella, där blåser frihetens vindar starka. Men nere i vardagen, där är det sämre med den sortens vindar.

Det är också roligt att Eskilsson uppskattar bloggarna och att han verkligen förstår fenomenets styrka. Hittills har bloggarna mest hållit till i de övre luftlagren, men rör sig raskt nedåt. Bloggläsande blir en allt vanligare syssla hos internetsurfare och då når de så småningom fram till oss som inte accepterar Sveriges Radios rapportering från New Orleans eller TT:s omskrivna telegram, eller vänsters floskelargument och plattityder.

Så funderar du på att bli opinionsbildare, eller bara vill lära dig lite om vår närhistoria, läs Eskilssons bok. Och om nu Sture läser bloggar, kanske han läser detta, i så fall - hej Sture och heja Sture!

Inga kommentarer: