2005-11-07

Arnold går mot förlust

Den senaste opinionsundersökningen (genomförd mellan 2-5 nov) visar på förlust för Arnold Schwarzeneggers samtliga förslag som det ska röstas om imorgon. Förutom förslaget om att begränsa fackföreningarnas möjlighet att använda medlemmarnas pengar i politiska kampanjer så känns det inte som några kontroversiella förslag. Egentligen borde det naturligtvis inte heller vara något kontroversiellt att fackföreningarna borde behöva fråga medlemmarna vad de ska göra med pengarna, men å andra sidan kan man ju undra varför staten ska tvinga dem till det, rent principiellt är det fel av staten att lägga sig i så - och det är även fel av fackföreningarna att göra som de nu gör. Övriga förslag går ut på att lärare ska ha fem istället för två års prövoperiod, att det ska införas ett slags budgettak så att inte utgifterna automatiskt ökar även om intäkterna minskar och att det ska vara oberoende personer som ska avgöra hur valkretsarna ser ut, inte politikerna själva.

Men som det ser ut nu blir det alltså förlust i samtliga, bäst till ligger Arnold i frågan just om fackföreningarna, 49-48 till nej-sidans fördel. I övrigt är det övervikt för nej med 7 procentenheter i lärarfrågan, 16 procentenheter i budgettakfrågan och 11 procentenheter i valkretsfrågan.

Lite ironiskt är det att fackföreningarna är de som spenderat mest (av medlemmarnas pengar) mot Arnolds förslag och nu funderar på att fortsätta sin samverkan för att lobba för framtida reformer, som de kallar det. Deras samlade styrka är såklart stor, men kan begränsas om de förlorar imorgon.

Det som talar mot en vinst för Arnold är just fackföreningarna, det var dessa som ofta överraskade republikerna genom att få väljarna att gå och rösta på valdagen, rösta demokratiskt alltså. Så även om det såg jämnt ut i opinionsundersökningarna så kunde demokraterna vinna ganska stort på valdagen. Under Karl Rove har republikerna blivit mästare i denna gren, men nu är alltså fackföreningarna mer involverade än någonsin. Det kan avgöra till deras fördel.

Jag hoppas att Arnold vinner i samtliga omröstningar. Framförallt har jag förstått att gerrymandering, alltså att politikerna utformar valkretsarna så att det blir majoritet republikerna respektive demokrater i dem, är ett problem. Det är väldigt svårt att få några större skillnader från val till val.

Ska bli spännande att se valet imorgon. Min känsla är att Arnold kan komma att överraska, men logiken säger något annat. Helgarderd, så jag kan säga att jag hade rätt imorgon.

1 kommentar:

Anonym sa...

"men nu är alltså fackföreningarna mer involverade än någonsin."

Du har ratt i allt annat du skrev, men inte rätt om det har. Det ar en lokal fenomen i Californien (där facket historikt har varit starkast). Här har de vunnit genom att mobilisera i allians med Democraterna, LA-Times och resten av delstatens vänsterelit som trots allt var dominerande innan Arnold kom.

I USA i övrigt har fackets politiska styrka enormt försvagast iår genom splittringen i deras LO (AFL-CIO). Den enda fack-organisation som växer, tjänstefacket, har tillsammans med teamsters matarbetare brutit sig ur. Orsaken var främst att de tröttnade på att facker i stället att focusera på medlemarnas väl bara sysslade med politisk hjälp till Demokraterna, dessutom utan att lyckas. En mycket stor del av arbetarna är dessutom inte Demokrater, de fattar att de själv tar han om sina pengar bättre än staten.

Så som historisk trend kommer facket framöver vara ett mindre problem, detorskade mer än en tredjedel av sina medlemmar.

Befolkningen i California förtjänar alla sina problem om de röstar mot Arnold imorgon. Hans förslag är alla helt rimliga, och motargumenten icke-existerande. Det handlar bara om att Vänstern, som vanligt, har spenderat miljoner och åter miljoner mer än högern.

En liten fakta: Lärare i Kalifornien har i genomsnitt en årslön inklusive alla benefits på 68.000 dollar om året, dvs ca 50.000 kr i månaden! Ändå utmålas de i media som offer.