2005-11-05

8 november III

På tisdag är det val i USA som jag skrivit om tidigare (bla här och här). Borgmästarvalet i New York är klappat och klart, där kommer Mike Bloomberg vinna. Guvernörsvalet i New Jersey är troligen också klart, Jon Corzine leder med 7-8 procentenheter. Däremot är det betydligt mycket mer spännande i Virginia och i Kalifornien.

I Virginia har demokraten Tim Kaine hämtat upp ett knappt underläge och gjort det till ett knappt överläge, så trenden pekar på en vinst för Kaine. Han lyfts bland annat av det faktum att avgående guvernören demokraten Mark Warner har en approval rating på 70% och att de jobbat ihop i administrationen. Samtidigt sänks republikanen Jerry Kilgore av republikanernas problem i Washington, som ligger i Virginia. När Bush höll tal i Virginia var Kilgore på lunch långt därifrån. Valrörelsen är den dyraste i statens historia med över 40 miljoner dollar spenderade hittills. Dödsstraffet hade kunnat vara en viktig detalj för Kilgore i en stat där 3/4 är för dödsstraff medan demokraten Kaine är mot. Men Kilgore gjorde möjligen bort sig med en mycket hetsig annonskampanj i frågan där han tog till överdrifter mot Kaine. De som sett annonsen har blivit mer tveksamma till Kilgore, även om de håller med honom om inställningen i dödsstraffsfrågan. Läs mer i USA Today eller hos RCP.

I Kalifornien svänger det rejält i opinionsundersökningarna som inte känns ett dugg trovärdiga längre. Svängningar på 30-40 procentenheter sker inte från vecka till vecka. Om man dock ska tro de som är genomförda nu så ser det illa ut för guvernör Schwarzenegger. Men osvuret är bäst. Noterbart är att väljarna i Kaliforninen inte tror Schwarzenegger när han säger att förslagen de ska rösta om är för att han vill reformera staten, utan att det handlar om partipolitik. 55 procent mot 36 säger att inte kommer rösta på Arnold för en ny mandatperiod. Det verkar som om Arnold underskattat motståndet från bl a fackföreningarna, de har drivit en mycket hård kampanj under en lång tid mot honom. Totalt har det spenderats över 300 miljoner dollar i valkampanjen, med övervikt på motståndarna. Lärarnas fackförbund själva står för 56 miljoner dollar. På grund av kampanjlagar har Schwarzenegger själv inte kunnat satsa mer än 7,5 miljoner. Lustigt nog handlar ett av förslagen om att begränsa fackföreningarnas möjlighet att använda medlemmarnas pengar i politiska kampanjer.
Läs mer hos RCP.

Inga kommentarer: