2005-10-25

Mer protester!

Avni Dervishi från Svensk-albanska kommittén skriver i dagens Expressen att de kommer demostrera mot litteraturpristagaren Harold Pinter den 10 december då Nobelpriset delas ut.

"250 000 människor dödades under kriget i Bosnien och 15 000 i Kosovo. 2,2 miljoner människor tvingades lämna sina hem i Bosnien, 1 miljon flydde från Kosovo.Allt för att undslippa etniska rensningar och folkmord.Han som bär det yttersta ansvaret för denna tragedi heter Slobodan Milosevic."

"Ofattbart nog finns det människor som hyllar folkmördaren Milosevic och jobbar aktivt för att han ska släppas fri. Den engelska dramatikern och författaren Harold Pinter hör till de mest fanatiska Milosevic-kramarna."

Bra iniativ av Svensk-albanska, hoppas många ansluter sig till deras demonstration och att fler organisationer tar efter deras exempel.

9 kommentarer:

Robsten sa...

Jamen hallå! Skulle du själv vilja ut och DEMOSTRERA för det märkliga val akademin tar i detta rusk? Vem fan bryr sig, förra litteraturpristagaren då, var hon värdig tycker du? Hur många ickevärdiga har fått priset de sista 20 åren?? Skall du ut och demostrera varje gång? Förövrigt har akademins ordförande Engdal, mycket klart sagt att det inte är för sina politiska åsikter som han fått pridet.

Gork sa...

Protesten är väl mot Pinter själv och inte mot svenska akademin.

Mathias Sundin sa...

Jag tycker att det är bra att folk trotsar rusket - och det är självklart att Horace säger så. Men det är det jag ifrågasätter, eller iaf om man ska ge en person med sådana åsikter ett Nobelpris. Isånnafall ska alla vara möjliga pristagare oavsett om man är nasse eller fascist.

Min åsikt är att vid folkmördare, där går liksom gränsen.

Jag klagar inte på Pinters dramor, dom vet jag inget om.

Bulten i Bo sa...

Min åsikt är att vid folkmördare, där går liksom gränsen.

Är det Pinter du kallar för "folkmördare"?

Mathias Sundin sa...

Gissa Bulten!

Robsten sa...

Jag erkänner direkt! Jag har heller aldrig läst Pinter, han ser dessutom närmast nergången ut, som en nersupen uteliggare, ingen bra reklam det heller för akademins val, men jag tvivlar på att han är folkmördare, det är nog bra om han kan knacka hål på ett ägg. Tja, vad som rör sig i huvudet på akademin står utanför min vetskap, det är möjligt att någon röstat för honom p.g.a. hans politiska ståndpunkt, det vet vi ju inte. Det akademin då gör är just att devalvera prisets värde. Men om vi skall ut och demostrera i höstrusket efter jobbiga arbetsdagar så skall det fan i mig vara konkreta, viktiga frågor som rör vårt svenska vardagssamhälle, men då blir det lite knivigare, eller hur? Vad skall vi då välja för fråga?

Mathias Sundin sa...

Nej han är inte folkmördare, han stödjer en.

Bulten i Bo sa...

Det var ju bra att signaturen "robsten" kunde få folkpartiordföranden att sansa sig lite, man får vara glad för det lilla.

Rörande det som som Avni Dervishi kallar folkmord kan det ju vara interssant att jämföra hans skrifter med Kjell Magnussons artikel "Inget folkmord" i SvD.

I sammanhanget kan det vara värt att nämna om det bosniska hälsovårdsministeriets
rapport från mars 1996. Enligt denna skulle sammanlagt 278 000 människor ha förlorat livet under kriget. Av dessa var 50,7 procent bosnjaker, 35 procent serber och 10,2 procent kroater.
Ser man till andelen döda inom respektive folkgrupp visar det sig emellertid att de bosnjakiska offren uppgick till 7,4 procent, de serbiska till 7,1 procent. Man kan med den amerikanske juristen och antropologen Robert Hayden fråga om det i så fall begicks två folkmord i Bosnien.


Magnusson fick kritik för sin artikel (1) och (2) och besvarade även detta (här).

Läsvärda artiklar allihop som visar att det går att föra sansade debatter även i svåra ämnen. Överord av de slag som Mattias nu har sansat sig och tagit tillbaka leder sällan till något mer konstruktivt än möjligen till ett omnämnande på "Stockholm Spectator"!

Och visst vill vi vara mer seriösa än så?

Anonym sa...

Avni Dervishi is gay !