2005-10-09

En häpnadsväckande vändning

Det är en smått otrolig vändning av opinionen som Arnold Schwarzenegger nu håller på att klara av. I november kommer Kalifornines väljare gå till val i en folkomröstning om ett antal olika frågor, varav fyra stycken kommer från guvernören. I proposition 74 vill Arnold att lärare inte ska kunna bli helt behöriga fören efter fem års tjänstgöring, mot nuvarande två. I proposition 75 vill han att fackförbunden måste ha skriftligt godkännande av en enskild medlem om deras pengar ska kunna användas i politiska kampanjer (fackförbunden har öst in miljoner dollar av medlemmarnas pengar för att stoppa förslaget). Nummer 76 vill sätta ett utgiftstak för statens budget och 77 vill att makten över valdistriktens indelning ska flytta från politiker till domare.

Motståndet från olika grupper har varit hårt under sommaren och både Arnold och hans förslag har tappat rejält i popularitet och de såg ut att bli nedröstade allihopa, de flesta med stor majoritet. Men nu har det alltså vänt.

Nummer 74 med lärarna har legat hyfsat till hela tiden, men hade i näst senaste en majoritet mot. Men i senaste undersökningen var det återigen en majoritet för. Proposition 75 har legat på en stadig majoritet för ja i flera undersökningar, men hade i augusti endast en ledning med 5 procentenheter. Men proposition 76 har däremot haft en mycket stor majoritet mot, en övervikt med mellan 46 och 37 procentenheter och det är här den riktiga vändningen har skett, för i senaste var siffrorna istället en övervikt för ja med otroliga 22 procentenheter. Likaså för 77 där övervikten för nej varit mellan 15-18 procentenheter, men ja nu leder med en övervikt på 23 procent.

Svaret ligger i att guvernör Schwarzenegger nu inlett sin kampanj för ett ja, med flera tv-framträdanden och intervjuer. Jag måste säga att jag är imponerad av hans kampanjmaskin, och överraskad av den snabba vändningen. Vinner Arnold samliga omröstningar så går han mycket stärkt in i guvernörsvalet nästa år.

Inga kommentarer: