2005-10-25

Den underbara rapporteringen från Irak

Idag kom valresultatet från Irak där fyra av fem irakier röstade ja till förslaget till konstitution. Hur inleder DN? Så här:

"Det kan se ut som om det rådde överväldigande nationell enighet i Irak. Men för de flesta är det ingen hemlighet att Irak är ett land med svårartad splittring enligt etniska och religiösa linjer."

Sen skriver DN om resultatet där två områden med många sunnimuslimer röstade nej. Men det är liksom det som är demokrati. Majoriteten bestämmer tillslut, innan omröstning förhandlar man och argumenterar för sin linje. Helt uppenbart är de oeniga, men det är beskrivningar som svårartad splittring som gör det hela så dramatiskt. Om ni tycker jag är petig så läs vad som kommer sen:

"Att totalt 78 procent av väljarna röstade ja till den nya författningen är på papperet en stor seger för USA och den irakiska regeringen."

Alltså inte en seger för irakiska folket som nu i ett demokratiskt val har valt sin egen författning.

"Washington kommer att framhålla att irakierna föredrar demokrati före upprorsmännens terror och att demokratibygget i Irak har tagit ett stort steg framåt."

Det kommer Washington säkert göra, eftersom det är helt sant. Irakierna föredrar uppenbarligen demokrati före diktatur och som DN sen klämmer in så gick ju faktiskt sunnimuslimerna och röstade.

"Nästa steg blir att välja ett nytt parlament, något som planeras till december. Mot detta kommer många att hävda att folkomröstningen snarast fördjupade den rådande disharmonin, och att sunniaraberna har blivit ännu mer marginaliserade än tidigare."

Vadå? Vad har det med saken att göra om en del tycker att sunnimuslimerna har blivit mer marginaliserade? Är det ett argument mot att ha parlamentsval i december, eller vad?

Hela texten är mycket märkligt - speciellt som det är en nyhetsartikel som ska rapportera och återge vad som händer i Irak. Det är ingen "analys", ledarartikel eller någon åsiktsförmedlande artikel överhuvudtaget.

Hela artikeln andas pessimism och återigen nedvärderas den arabiska demokratin. Araberna kommer aldrig klara det här, dom klarar inte demokrati, dom vill bara ta fram huggsablarna och slakta varandra. Sunnimuslimerna är sådana vilda galningar så dom kan inte hantera ett nej i en folkomröstning utan att starta uppror.

Herregud, här har vi miljoner människor som trotsar döden och går och röstar. Demokratin har vunnit ett av sina största slag. Allt är inte frid och fröjd i Irak, det vet vi alla, men det går banne mig åt rätt håll. Kunde det ha gått bättre? Ja, helt klart, men vi här uppe har fanimej inte gjort ett skit för att förbättra läget.

1 kommentar:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Håller med, bra skrivet!

Jag hoppade också til när jag läste detta...