2005-10-15

8 november

Den åttonde november är ett intressant datum för oss som följer amerikansk politik, då genomförs nämligen fyra större val i USA. Borgmästarval i New York, guvernörsval i New Jersey och Virginia och folkomröstning om Arnold Schwarzeneggers förslag i Kalifornien.

Borgmästarvalet i New York är redan klart. Nuvarande borgmästare Mike Bloomberg leder med nästan 30 procentenheter, vilket är en dubbling de senaste två veckorna. Republikanen Bloomberg leder till och med hos demokratiska väljare. Men utmanare Ferrer har ett ess i rockärmen i form av Bill Clinton som ska kampanja för honom.

Däremot har det blivit betydligt mer spännande senaste tiden i New Jersey. Senator Jon Corzine (dem) har hela tiden haft en betryggande ledning men motståndaren Doug Forrester har kampanjat effektivt genom att lyfta fram fastighetsskatten och Corzines kopplingar till andra demokrater inblandade i korruption. Corzine leder fortfarande i nästan alla opinionsundersökningar men avståndet krymper.

I Virginia är det riktigt spännande och oavgjort mellan kandidaterna i några undersökningar. Republikanen Jerry Kilgore leder dock med någon procentenhet i de flesta över demokraten Tim Kaine.

Och i Kalifornien ser det fortfarande bra ut för Arnolds förslag, som jag skrev om för några dagar sedan. Dock har förre presidentkandidaten John Kerry blandat sig i leken och kampanjar mot förslag 75, det som skulle begränsa fackförbundens möjlighet att använda medlemmarnas pengar i politiska kampanjer.

Inga kommentarer: