2005-10-15

2008: Kampanjen igång sedan länge

Det råder ingen tvekan om att kampanjen inför nästa presidentval redan är igång, och har varit det ett tag. Men nästan ingen törs säga att de verkligen kommer att ställa upp, alla säger "kanske", "vi får se", "jag tänker inte alls på det", "jag tar ställning nästa år", "nästa år kanske jag kommer tänka på det" och så vidare, och så vidare. Amerikansk politiks variant av "nej, nej, nej, jag vill inte bli partiledare".

En av de nyare på banan är Newt Gingrich, tidigare talman, och han säger att han kan komma att ställa upp "om ingen av de andra kandidaterna för fram hans idéer". Förutom de tre ledande namnen John McCain, Rudy Giuliani och Condi Rice så ligger Newt hyfsat till bland republikanerna i opinionsundersökningarna.

Al Gore som var på besök i Stockholm för ett par dagar sa då att att han inte kommer ställa upp 2008, som det har spekulerats en hel del om. Men han sa också att han inte helt utslöt ett framtida politiskt engagemang igen. Jag tror annars att Gore hade haft ett hyfsat läge, i alla fall att ta hem den demokratiska nomineringen. Han har länge pratat om växthuseffekten som är en fråga som blivit hetare (ha ha) nu efter Katrina. Dessutom tar han tydligt avstånd från Irakkriget och säger att han inte skulle ha invaderat ett land som inte anföll USA. Och motståndet mot Irakkriget växer i USA, framförallt bland demokrater. Men som jag påpekat flera gånger tidigare, det kan vara ett helt annorlunda läge 2007 då primärvalen drar igång.

Senator Ted Kennedy från Massachussets säger att han skulle stöjda John Kerry igen om han beslutade sig för att försöka igen 2008. Kerry var nyligen i Iowa för att träffa demokrater därifrån och har på intet sätt uteslutit ett nytt försök.

En annan möjlighet som diskuteras nu i USA är en fight om presidentposten mellan Hillary Clinton och utrikesminister Condi Rice. Dick Morris har skrivit en bok i frågan, Condi vs. Hillary, och menar att Condi är den enda som kan stoppa Hillary Clinton.

Det ska bli skönt när allt smygande är över och vi vet vilka kandidater som ställer upp. En del av de namn vi läser om nu kommer inte ställa upp för att de bedömmer sina chanser som för små, och andra som inte alls funnits med i diskussionen kommer kasta in sin hatt i ringen och göra ett försök.

Inga kommentarer: