2005-09-05

William Rehnquist, 1924-2005

I lördags kväll dog chefdomaren i USA, William Rehnquist. Det kommer återigen väcka den debatt som vi såg blossade upp när Bush nominerade John Roberts att efterträda Sandra Day O'Connor. Den debatten är kvar men blev inte så stor eftersom Roberts verkar ha få åsikter som stöter sig med mäktiga lobbyorganisationer.

Men svensk media var då smått bisarra i sin rapportering, därför kan det vara intressant att veta lite mer om Rehnquist innan den drar igång igen. Dessutom extra intressant eftersom han var svenskättad. 1880 flyttade hans far- eller morföräldrar till USA från Sverige och slog sig ner i Chicago.

William Rehnquist utsågs 1971 till HD av Richard Nixon och upphöjdes till chefdomare 1986 av Ronald Reagan. I början kallades han Lone Ranger eftersom han ofta blev ensam i besluten. Nu på slutet har han dock lett en grupp som ibland kallats the Rehnquist five, fem stycken domare utsedda av republikaner som ganska ofta röstat lika. Men han fick inte alltid som han ville, bl a var ofta just Sandra Day O'Connor den som gick över till den andra sidan och tippade balansen till 5-4 i den riktningen. På senare tid var han på den förlorande sidan i en fråga om positiv särbehandling i ansökningar till universitet och han var mot en lag som tvingar staterna att förbjuda vissa typer av sexuella handlingar, i det här fallet (om jag förstått rätt) mellan homosexuella. Han var också innan han dog den enda i domstolen som faktiskt röstat i den mycket kända domen Roe v. Wade 1973, där helt fri abort inte får förbjudas i någon delstat. Rehnquist röstade mot beslutet och hamnade på den förlorande sidan.

Rehnquist var ofta motståndare till att den federala regeringen skulle kunna tvinga delstaterna och hindrade nyligen lagstiftning som skulle få bort vapen i skolorna.

Det är just den här typen av beslut som väl kan komma att lyftas i debatten nu om hans eftermäle. Det är också i den här typen av beslut som många plötsligt slutar att förstå att det är skillnad mellan att tycka att det är okej med vapen i skolorna och att tycka att den federala regeringen ska lagstifta om det. Rehnquist tyckte ofta att frågor bättre avgjordes på lokal nivå istället för i Washington D.C..

Jag är inte ute för att försvara Rehnquist, det vet jag för lite om honom för att göra, men jag vill föra in nyans i den förväntade debatten. Han var mycket aktad för sitt skarpa intellekt och sin hängivelse till juridiken. Han satt inte i domstolen för att driva en politisk agenda utan för att tolka konstitutionen så som han tyckte den borde tolkas och se till att rättsväsendet behöll och ökade sitt förtroende hos befolkningen.

Han var mycket omtyckt i domstolen, full av humor och väldigt opretantiös, speciellt jämfört med företrädaren Warren Burger. Han spelade bridge, tennis och gillade att förhöra sina assistenter om obskyra ställen i lagen ända ner till sidnumren. Som lite sista kuriosa kan nämnas att han på 50-talet när han studerade på Stanford en kort tid dejtade Sandra Day O'Connor som meddelade sin avgång från HD tidigare i sommar.

Läs mer hos AP, Boston Globe och Washington Post.

UPPDATERING kl 11.22:
Bloggaren TigerHawk kritiserar den AP-artikel som jag bl a hämtat en del information ur. The Rehnquist five är något han aldrig hört talas om och han får också väldigt få träffar på Google avseende det.

3 kommentarer:

Wille sa...

Men han fick inte alltid som han ville, bl a var ofta just Sandra Day O'Connor den som gick över till den andra sidan och tippade balansen till 5-4 i den riktningen.

Som lite sista kuriosa kan nämnas att han på 50-talet när han studerade på Stanford en kort tid dejtade Sandra Day O'Connor som meddelade sin avgång från HD tidigare i sommar.

Undra vem som dumpade vem? ;)

Mathias Sundin sa...

Hehe =)

Mathias Sundin sa...

Redneck: Lägger ingen värdering i det =)