2005-09-01

Upp och ner för Arnold

Arnold Schwarzeneggers första tid som guvernör i Kalifornien var en framgång, men efter sol kommer regn, eller hur heter det. Det Kalifornien som Arnold tog över hade stora budgetunderskott och hade inte hämtat sig efter den kris som inträffade när dotcom-bubblan sprack. På ett år föll statens intäkter med 15 procent och det försatte tillslut den dåvarande guvernören Gray Davis i sådana problem att Arnold lyckades utmana honom och vinna mitt under en mandatperiod.

Arnolds stora misstag var troligen att ge sig på olika särintressen, dessutom på ett ganska klumpigt sätt. Han beskyllde fackförbunden för statens ekonomiska problem som har större stöd i Kalifornien än i övriga USA. De fackförbund och framförallt de yrkesgrupper han gav sig på var bl a lärare, poliser och brandmän. Sjuksköterskor var ytterligare en grupp som han sa att han "always kicking their butts". Nu började stödet för honom falla rejält. Samtidigt hade han gett sig på politikerna och deras valkretsindelning, bra men det gjorde inte samarbetet lättare.

Hans stöd har framförallt fallit i den mycket stora grupp som kallar sig independents, alltså inte knutna till något av de två stora partierna. Det var där han vann valet, som en mittenkandidat, och om han inte lyckas vända siffrorna så är det där han kommer förlora nästa.

Jag tror Arnold har fått mycket rätt i vad han behöver göra för att fixa problemen i Kalifornien. Särintressen får inte styra och när deras intresse är större och större budget så är det på sikt ohållbart. Politikerna ska inte heller styra sina valkretsindelningar så att de är anpassade efter var deras väljare bor och det är väldigt svårt att få till några större förändringar i statens senat.

En längre och mer utförlig artikel om Kalifornien och Arnold Schwarzenegger finns i The New Republic.

Inga kommentarer: