2005-09-11

Den skickliga Gudrun Schyman

Hon blev precis nyss intervjuad i Agenda. Jag är imponerad av henne, det har jag varit länge. Dels förmågan att lyckas komma tillbaka efter flera skandaler om alkoholism och skattefusk och dels för hennes fantastiska förmåga att hantera media. De båda hänger så klart ihop.

Något jag noterat hos Göran Persson är att han är väldigt klar och tydlig och aldrig slirar i intervjuer, Gudrun Schyman har samma egenskap. Hon var mycket övertygande och glasklar i hur F! inte är ett vänsterparti. Andra partier utgår från en syn på över-, medel- och underklass och grundar sin ideologi i det, men F! utgår från könsmaktsperspektivet. Tittar man så på arbetslösheten så ser man att det är olika sorters arbetslöshet för män och kvinnor och det kräver därför olika lösningar (vilket visserligen torde tyda på att det är staten som aktivt ska fixa arbetslösheten, inte genom att släppa ekonomin fri).

Den korta stund jag kollade F!s årsmöte så märktes det hur oproffsiga de var som politiskt parti och de har grälat friskt i tidningarna. Grälar gör man i andra partier också, men det är liksom på ett annat sätt. För att uppnå ett politiskt syfte eller vinna en maktkamp, inte för att man bara har lust att bråka eller inte kan tygla sitt humör.

Om Gudrun Schyman blir den enda som syns och får förkroppsliga F! så kan det gå bra och de kan möjligen nå riksdagen. Om de andra får synas och fortsätta bråka i media så kommer det inte gå.

2 kommentarer:

Carl-Robert sa...

Gudrun Schyman är kanske den skickligaste politiker Sverige haft på årtionden. Men det är just med den bakgrunden jag tycker hon gör ganska dåligt ifrån sig. Agenda-intervjun var bra för medelpolitikern, men dålig för Schyman. I morse debatterade hon med Birgitta Olsson i SVT. Vette fan om inte Olsson vann. Schyman kan inte förklara på vilket sätt fi inte är ett vänsterparti.

Fi står och faller med Schyman, men inte ens hon kan göra vad som helst med ett så dåligt material. Hon har ingen organisation bakom sig. Hon ska förklara hur fi är bra "för alla kvinnor" men alla mer liberala feministiska opinionsbildare har redan avfärdat henne (olsson, marklund, skugge, Linna johansson, osv.)

Nej, som stor motståndare till fi känner jag mig nöjd med helgen. Det krävs ett mirakel för att fi ska repa sig. Men konstigare saker har ju i och för sig hänt.

Robsten sa...

Ni pratar om Schyman, för fan! Hon skattefuskade, på ett sätt som mer liknar bedrägeri enligt en bekant jag känner på skatteverket, för 150.000, hon skickade sin väska med taxi genom halva Sverige. Även innan skandalen var ett faktum var hon faktisk på nedgång i intervjuer, flera intervjuare ifrågasatte öppet hennes tonläge när hon fick frågor hon inte gillade. Jag tror inte svenska folket, speciellt inte den skattebetalande delen glömt detta, inte någon jag känner har glömt det i alla fall. Hon är nog slut oavsett att hon har dårar som Tiina "Arnold" Rosenberg i partiet, hur många talibantal tror ni publiken kan svälja?