2005-08-05

Pengar och politik

Dick Erixon skriver också om fundraisning i amerikansk politik och jämför med Sverige, han har flera poänger, bl a detta:

"...pengar och politik hänger ihop också hos oss. Men här plockar partierna pengarna ur statskassan, utan att fråga någon. Man öser partistöd över sig själva. Detta innebär att politiker i Sverige inte behöver, som Barack Obama och andra amerikanska politiker, ge sig ut i samhället, möta medborgarna och skapa sådan entusiasm och förtroende att medborgare ur egen ficka vill stödja politikers och partiers valkampanj."

Precis. Dessutom finns det inga som helst regler som reglerar hur partierna eller kandidaterna ska redovisa sina pengar. Det betyder att jag eller mitt parti skulle kunna ta emot en miljon kr från ett särintresse och inte behöva tala om det för någon. Ungefär som LO och sossarna...

Dessutom gör det som Dick säger att partierna blir inåtvända. Visst vill de att väljarna ska rösta på dem, men i övrigt behövs de inte. Nästan en miljard ger svenska politiker sig själva varje år i partistöd i riksdag, landsting och kommuner.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Dessutom finns det inga som helst regler som reglerar hur partierna eller kandidaterna ska redovisa sina pengar."

Det finns i inga särskilda parti-lagar ÖVERHUVUDTAGET.

Anonym sa...

Vilket alltså är en fördel i min mening!

Anonym sa...

"Ungefär som LO och sossarna"

Klockrent.