2005-08-05

2008: Follow the money

Ett sätt att avslöja korruption och andra skandaler är att follow the money, men det kan man också göra för att få lite koll på vilka som kommer försöka sig på att bli president 2008. Då behövs nämligen en federal Political Action Commitee, PAC. Alla olika former av organisationer och regler som gäller för fundraising är ett virrvarr, men att den är federal gör att den får agera över hela landet. Sen när det verkligen börjar hetta till så ombildas PAC:en till en PCC, Presidential Campaign Comittee. En PAC kan användas för att stödja andra kandidater så något bindande bevis är det inte, men ändå.

Alla dessa regler innebär bl a att det ska rapporteras exakt hur mycket pengar de får in och hur dessa spenderas.

John McCain är sent ute, han startade sin PAC nu i juli och har ingen rapport att lämna, men de flesta andra är i full gång. Senator Evan Bayh drog in 1,2 miljoner dollar, senator Bill Frist 2m, senator Barack Obama (som troligen inte tänker försöka bli president, den här gången) 850.000 dollar, vilket är mycket bra för en ny senator. Hillary Clinton 715.000 dollar (hon har även andra organisationer med över 10 m), guvernör Tom Vilsack 635.000 dollar, fd vicepresidentkandidat John Edwards 624.000, Rudy Giuliani 292.000, Wesley Clark 151.000 (varav 3500 spenderades på att köpa ett domännamn...), senator Joe Biden som öppet sagt att tänker försöka bli demokraternas kandidat fick in 34.000 dollar.

En annan viktig maktfaktor i amerikansk opinionsbildning är de så kallade 527s, organisationer som har få begränsningar i hur mycket pengar de får ta in och hur de spenderar dem. Vad gäller bidrag till presidentkandidater tror jag det ligger på max 2000 dollar per person, medan 527-organisationen Progress For America Voter Fund fick en miljon dollar från Univisions ordförande Jerry Perenchio.

För en himla massa fakta och siffror om dessa organisationer och hur mycket pengar varje person drar in, besök http://www.politicalmoneyline.com/.

Inga kommentarer: