2005-08-10

Operation Försvara FN

Nu när det är klart att det förekom mutor och förskingring av pengar inom FNs Olja-mot-mat-program. Vad säger svenska FN-kramare då? Jo, att det här måste sättas i perspektiv, att om man jämför med hur mycket bra programmet uppnådde, hur mycket bra FN gör i övrigt, hur bra idé FN är osv osv.

Jamen suck! Inse att FN har blivit en enorm byråkrati och om ni tycker att det är en så bra idé, se då till att organisationen fungerar och att den inte befolkas av massa brottslingar som stjäl pengar från de som svälter och lider under en diktator. Jag tycker också FN är en bra idé, det är bra att länder försöker komma överens, men jag tycker inte om att diktaturer sitter i utskott för mänskliga rättigheter och har samma rättigheter som demokratier. FN har till stor del blivit till för sig själv och alla sina anställda, det var inte tanken en gång.

Alla dessa problem fixas inte genom att försvara FN som idé. Jag tror de flesta tycker ett FN, i någon form, är en bra idé. I alla fall att länder samarbetar och kommer överens. Den idén behöver inte försvaras, men den enorma byråkrati och den korruption som finns måste raderas ut. Annars drar den idén med sig i fallet.

Alla sanna vänner av FN och idén bakom organisationen borde gå i taket när sånt här avslöjas, de som nu försvarar FN är inga vänner, de är idioter.

2 kommentarer:

AndersML sa...

Sant. Det är lite som när man kritiserar dagens skola, och får till svar att man minsann ska vara glad över att det finns A-kassa och offentlig sjukvård.

Men samtidigt gäller det omvända också; att många försöker få "idén" FN att dras med i fallet. Detta skapar i sin tur ett behov av att försvara FN som sådant (av anledningar som dessa). I ett klimat som det svenska - där varumärket FN är enormt starkt, oavsett vad organisationerna gör - bidrar det till en ganska improduktiv ond/god-polarisering. Och utgångsläget i svensk debatt kommer under de närmaste decennierna alltid vara att FN står för det goda.

Mathias Sundin sa...

Klokt, jag instämmer.