2005-08-12

Miljöpolitik

Håkan Jacobsson citerar mig i sin blogg angående vad jag skrev om Göran Perssons snack om miljön i hans Björkvikstal. Så jag citerar nu Håkan, som citerar mig:

"Fp-bloggaren Mathias Sundin avfärdade häromdagen Göran Perssons vision om det 'gröna folkhemmet' genom att säga att 'miljö är väl en av de frågor som garanterat ingen kommer bry sig om.' Det tror jag är en både felaktig och farlig attityd, inte minst för en politiker."

Det här var en analys av Göran Perssons tal, ett tal som många hade väntat på och som skulle inleda sossarnas comeback. Då är det mycket märkligt att prata miljöfrågor som de facto väldigt få bryr sig om. Det är bara att kolla SCBs väljarundersökningar från valen, 1988 var miljö stort, 2002 var det minimalt. Ja, det gröna folkhemmet! Nu jäklar kommer jag kämpa tills jag dör i valrörelsen!

Men därmed inte sagt att miljöfrågorna är oviktiga och bara för att få är intresserade av frågan så betyder inte det att man inte behöver ha en bra och genomtänkt politik. Och visst har Håkan rätt när han säger att miljö kan bli en stor fråga om en stor miljökatastrof inträffar. Men det finns en väldig massa om, och om inget speciellt händer kommer jobben bli valets stora fråga.

2 kommentarer:

Håkan sa...

Min poäng är att det är farligt att titta på vad folk bryr sig om i dag, eftersom man då riskerar att stå utan svar när folk plötsligt bryr sig i morgon. Bra politik är aktiv, inte reaktiv.

Mathias Sundin sa...

Ja visst, men det är iaf märkligt att han pratat miljöpolitik i ett sånt där tal.