2005-08-15

Men SUCK

Nu har en professor med åt helvete för lite att göra kommit fram till att dataprogrammet Power Point inte är bra. Det förenklar och fördummar och felaktiga beslut kan fattas. Jag blir så otroligt matt av sånt här. Hur kan man överhuvudtaget bry sig om något sådant? Hur kan det hitta hela vägen till Aftonbladet och hur kan det hamna här? Hur kan jag förspilla tid på något så onödig? Hur kan ni spilla tid på att läsa det här?

”Tänk dig en vida använd receptbelagd drog som lovade att göra oss vackra men inte gjorde det. Istället gav drogen frekventa och allvarliga biverkningar. Den framkallade dumhet, tråkade ut alla, slösade bort tid och degraderade kommunikationens kvalitet och trovärdighet. Dessa sidoeffekter skulle med all rätt leda till ett återkallande av produkten över hela världen. Men ändå finns bildspelsprogram för presentationer överallt”

Gud vilket bra argument! Vad är det som är så mycket bättre med OH då? Eller en krittavla som gubben själv står och ritar på i sina klassrum? Åh suck, jag blir så trött.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Personligen har jag jävligt svårt för powerpoint. Men det är nog mest för att programmet är värdelöst och allt som produceras i det blir ohyggligt fult. :D

Anonym sa...

När någon drar igång en Powerpointpresentation drar jag öronen åt mig. Förbereder mig för att lämna lokalen. Det brukar inte ta mer än någon minut innan man inser att inte heller den här personen har något intressant att berätta, så han (för det är oftast en han) förlitar sig på animeringarna i Powerpoint istället.

De mest intressanta föredragen och presentationerna jag lyssnat till har sällan eller aldrig inbegripit Powerpoint, OH-bilder eller några andra audiovisuella hjälpmedel.

Jag håller öppet för att dylika hjälpmedel kan höja en redan bra presentation, om de används ytterst sparsamt. Men hittills har jag aldrig sett något exempel på det.

Ointressanta presentationer med powepoint från början till slut har jag (liksom resten av mänskligheten) däremot sett otaliga exempel på.

Jag tror det grundläggande problemet är att man genast sätter sig framför datorn med Powerpoint när man skall förbereda en presentation. Tufte har i det avseendet rätt, man blir dum av Powerpoint. Men det är inte någon unik ond egenskap i just det programmet som ligger bakom.

Felet är att man tror att tekniken skall göra en till en intressant föreläsare utan ansträngning! Det är en stor konst att få en publik att lyssna till en. Man måste öva. Utan hjälpmedel. Och man måste behärska elementära retoriska knep.

Powerpoint är inte till någon som helst hjälp i det avseendet. Det kan (kanske) användas när den svåra biten, att hålla publikens intresse, sitter på plats.

Anonym sa...

Hittade lite intressanta länkar om PP. (Många fanns hos Raymond Chens blogg
The Old New Thing
-- en mycket bra blogg om programmering och Microsoft, fö.)

Powerpoints konsekvenser beskrivna på powerpointspråk: Powerpoint Remix

Pentagon gillar inte heller Powerpoint


Ian Parker: Can a software package edit your thoughts?

Om Abraham Lincoln hade haft Powerpoint

Och sist en lite utförligare presentation av Tuftes tankar än den i Aftonbladet.

Bulten i Bo sa...

Inget går upp mot ett blädderblock, men Tamms länk till Lincolns Powerpointpresentation fick mig nästan att tänka om!

Anonym sa...

Suck, Aftonbladet hittar en artikel i Wired från november förra året och gör nyhet av den.

Alltid läsvärde Donald Norman svarar på Tuftes kritik. Här är också en intervju med honom om PowerPoint.

För mer info om hur man gör bra PowerPoint-presentationer rekommenderas bloggen Beyond Bullets.