2005-08-25

Maktkampen hos (s)

Per Wendel i Expressen har ett tag drivit att Göran Persson kommer avgå innan s-kongressen i slutet av oktober. Henrik Alexandersson verkar vara inne på samma linje. Den troligaste arvtagaren nu heter inte Margot Wallström utan Jan Nygren, vice statsminister för 10 år sedan då han fick frågan att bli partiledare efter Ingvar Carlsson. Han tackade nej med hänvisning till sin son. Sedan dess har han jobbat i näringslivet men tydligen behållit sitt stora kontaktnät inom socialdemokratin.

Visst verkar det troligt det som Alexandersson och Wendel skriver att det finns starka krafter inom s som vill ha bort Göran Persson, som inte vill gå ner med det sjunkande skeppet. Jan Nygren känns lite som en Tony Blair som kan väcka nytt liv i partiet, men jag har så förbaskat svårt att tro att Göran Persson skulle avgå som en förlorare. Avgår han nu blir han kaptenen som före alla andra övergav det sjunkande skeppet. Är det så han vill gå till historien? Knappast.

Den enda chansen som jag ser är att någon tvingar ut honom genom att avslöja en skandal, men finns det någon sådan på lut så varför vänta? Tiden för kongressen närmar sig och ska en ny partiledare vaskas fram, även om det redan är förutbestämt, så behövs det lite tid.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar om avslöjanderna om Persson's herrgård skulle vara en del av interna kampen...

Mathias Sundin sa...

Kan det vara, men ska de klämma till Persson blir det grövre artilleri - som toblerone.