2005-08-19

Landsmötet: TV4s reportage

Jag brukar inte använda den här bloggen för att försvara folkpartiet och det tänker jag inte göra nu under landsmötet heller. Men det som jag nyss såg i TV4s inslag om fps landsmöte är så ohederligt så jag måste gnälla av mig nånstans.

De fick det till att Lars Leijonborg nu hyllade Kina efter att för nio år sedan väckt en misstroendeomröstning mot Göran Persson efter hans uttalande om kinesisk stabilitet. Leijonborg hyllade kinesisk ekonomi, men var kraftig i sitt fördömande av diktaturen. Det var inte bara någon bisats utan en viktig del. Jag blir så jävla irriterad när media uppenbart ljuger rätt i ansiktet på tv-tittarna.

13 kommentarer:

Peder Hyllengren sa...

Tänker inte heller göra tradition av att försvara fp, särskilt när jag inte är medlem längre, men efter att ha sett talet blir ju fyrans slutsats extremt märklig.

Rapport lyckades även med bedriften att vinkla fp:s linje om sjukförsäkringarna till att "fp vill tvinga sjuka till jobbet"...

Eva var dock bra om plattskatt :-)

Robert Nordman sa...

TV4 var inte först - de måste ha stämt av med någon från Aftonbladet.
Vilket nästan är läskigare ändå.

Carl-Robert sa...

Minns det där reportaget i SVT för några månader sen: Minska fuskandet med bidrag var det visst Leijonborg sagt och så intervjuades någon sjuk gammal pensionär. Allt var helt taget ur luften. Visst fälldes det av granskningsnämnden sen?

ja, ja, i alla fall verkar just folkpartiet extra utsatt just nu. Vet inte riktigt vad det beror på. Moderaterna kommer ju rätt lindrigt undan - i alla fall med tanke på hur de normalt behandlas.

Anonym sa...

Det allra läskigaste är ändock att allt för många inte vet hur man håller ett kritiskt tänkande när det gäller media utan istället köper allt och sväljer det med hull och hår

apa tycka, apa skriva sa...

Det är nackdelen med att säga till folk att media är fair and balanced.

Bulten i Bo sa...

Kan en diktatur fixa så bra ekonomi i ett land att man får hyllningar av Lejonborg för det?

Intressant, på min ära!

Anonym sa...

BiB

Det finns olika sorters frihet. Dels finns där politisk frihet (det vi kallar demokrati), och dels finns där ekonomisk frihet, det vi kallar marknadsekonomi eller kapitalismen. De två kan förekomma separat, även om det är väldigt ovanligt med politisk frihet kombinerat med kommandoekonomi. Men det omvända existerar. Kina, Honkong (i än större utsträckning), Singapore, även Chile under Pinochet.

Det debatteras vilken av dessa två friheter är mest grundläggande och viktigast. Demokrati skulle nog de flesta säga (även jag reflexmässigt) men det finns dom som hävdar att för ens livsvandel är ekonomisk frihet mycket viktigare. Och i de flesta praktiska hänseenden är det kanske så. Men upplevelsen av ofrihet är en annan femma.

Bulten i Bo sa...

"Även diktaturer kan fixa välstånd" kan vi sammanfatta det med.

"Stick till Kina om nu tycker att det är så bra", kanske ett vulgärargument man kan bemöta folkratister med i fortsättningen!

Anonym sa...

Bib
Vulgärargument är vanliga från det hållet!

Men om din agenda var att hitta något att slänga i huvudet på Lejonborg och fp så funkar det säkert för dem som anser sig behöva vulgärargument och slagord.

För oss övriga tillför sånt inget konstruktivt

Anonym sa...

Shit, vad söta ni är, liberalpojkarna! Tror ni att det här är första gången media sänder vinklade reportage eller knäppa analyser? Ni tycker inte att det finns ett par andra partier som är hårdare och mer frekvent "ansatta"?

Hahaaaa, det är ju nästan så man blir lite rörd. Välkommen till verkligheten.

Jonas N sa...

Kajsa, du tycks mena att det är legio att använda direkta osanningar i medierapporteringen?

Jag hoppas du är varse skillnaden mellan 'granska' och ev 'kritsisera' och å andra sidan 'sprida osanningar'?

För det var väl det förra du menade med 'ansatta', eller?

Anonym sa...

Osanningar är väl inte direkt regel. Osakliga och mycket märkliga slutsatser är dock extremt vanliga, precis som tendentiös vinkling och skevt val av kommentatorer/debattörer etc.

Vilket menar du är OSANNING i TV4s rapportering om fp-kongressen? Att de vill tvinga sjuka till jobbet? Så kan man ju faktiskt tolka det, mycket tyder på att det är den främsta effekten av försämrad sjukförsäkring.

Visst förekommer direkta faktafel också, men det var inte det som var poängen.

Jag tyckte mest det var kul att ni verkar tro att det här var något exceptionellt eller osedvanligt hårt mot just fp. Icke!

Mathias Sundin sa...

Kajsa: Vad jag vet har ingen påstått att det skulle vara något speciellt ovanligt. Det gör mig dock inte mindre arg.