2005-08-19

Landsmötet: Dagen i övrigt

Idag var det energi, tillväxt och stadgar som stod på programmet. På stadgar hade jag min motion om röstande om partiledare. Eftersom jag inte kunde skriva om stadgarna själv så anslöt jag mig till partistyrelsens förslag att utreda och lägga förslag till landsmötet 2007. Jag gick ändå upp och pratade lite och det känns som om stödet är stort.

På energiområdet var det kärnkraftsdebatten som tog upp mycket plats. Fp har ett antal förslag för en rejäl omsvängning av kärnkraftspolitiken. Bland annat att riva upp beslutet om stängning av Barsebäck och lagen om kärnkraftsavveckling och istället vill man möjliggöra en utbyggnad. Dessutom häva de så kallade tankeförbudet, alltså tillåta forskning på kärnkraft igen. Man vill också ta bort den särskilda effektskatten och tillåta användning av spillvärmen från kärnkraftverken.
Det var debatt om samtliga punkter, men de gick igenom med klar majoritet, jag röstade med partistyrelsen.

Ett annat intressant förslag som debatterades en hel del var en motion om plattskatt. Bla fps kommunalråd i Malmö argumenterade för och hade också skrivit motionen. Partiledningen blev skraja efter ett tag och skickade upp några på scenen för att förklara att vi inte kan gå till val på att ta bort inkomstskatten. Iva Parizkova Ryggestål (kommunalrådet) föreslog också ett höjt grundavdrag för att helt ta bort skatten från de med minst inkomst och därmed få bort dem ur bidragsberoende. Jag röstade för Ivas motion men den gick inte igen. Känns som detta kan gå igenom om några år.

I morgon är det global solidaritet, integration och jämställdhet där troligen föräldraförsäkringen kommer leda till störst debatt. Integrationen verkar rätt lugn efter partistyrelsens svar på programgruppens förslag om automatik i utvising av utländska medborgare som begår grova brott. De tar bort automatiken men skrärper ändå den nuvarande lagen.

2 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Jag måste faktiskt nämna att jag nu två dagar i rad hört fler personer säga att vi måste öppna nedstängda reaktorer, utan att ens nämna ordet kärnkraft, än jag någonsin hört tidigare.
Nästan lite underhållande att se hur kraftbolagen, utredningsinstitut med flera anstränger sig för att så tydligt tvinga fram ett läsande mellan raderna när det enda de egentligen säger är svammel om tomma magain, kostnader för utsläppsrätt, svårt vid en kall vinter, och så vidare.

Anonym sa...

Jag slog vad med Tobias Krantz (riksdagsman för Jönköping) att ett plattskatteförslag skulle gå igenom vid landsmötet 2011 senast, då är också pappa och mammamånaderna i föräldraförsäkringen historia.