2005-08-11

Ingen anställer

Johnny Munkhammar har ett mycket bra inlägg på sin blogg om att 97 procent av svenska företag är enmansföretag, de vågar inte anställa:

"Enligt SCB anges fyra skäl till att inte vilja anställa: arbetsgivarens kostnader pga sjukfrånvaro, möjligheterna att säga upp anställda, svårigheterna att överblicka vad som gäller som arbetsgivare och skatter och sociala avgifter."

Svenskt Näringslivs rapport.

4 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Och i och med att deltid nu stämplats som både klass- och kvinnoförtryck blir steget till den första anställningen än högre.

I Tyskland har man ett system där man får vara sin egen bemanningsfirma, dvs. som egen företagare hyra ut sitt arbete. Den som hyr betalar då inga sociala avgifter. Jag har funderat på om det skulle gå att importera till Sverige.

Patrick sa...

Värt att notera i SN:s rapport är också att hälften av de 100 000 enmansföretagen vill anställa, vilket om det stämmer skulle skapa i storleksordningen 50 000 nya jobb. Riktiga jobb, till skillnad från de 10 000 gardinupphängar- och snöskottarjobb som GP talar om.

Anonym sa...

Eller så skulle man helt enkelt kunna ta bort all byråkrati, alla åtaganden och alla dolda skatter och låta det enda som arbetsgivaren (eller arbetstagaren, så att det blir extra tydligt hur mycket som betalas i skatt) är tvingad att göra vara att betala skatt på de pengar han betalar ut (eller tjänar).

Anonym sa...

Så kafferepsklubben Svenskt Näringsliv tycker att enmansföretagarna ska anställa?

När man tjänar en halv mille i en enskild firma och får ett skattekrav på 360.000 (utan den där sociala tryggheten) så inser man att det enda som återstår är emigration.

Sorry SN, sorry regeringen. Tåget har gått.

Enmansföretagare, varför inte testa Lettland i stället. Visst är det en risk - men om alternativet är en 100-procentigt säker kräftgång (där du tar jätterisker och andra hystar hem resultatet om du "lyckas") så är det kanske bättre att prova en bit bort.

Det är klart, gör du någon miljon+ i vinst så du kan försörja dig själv först - då kanske det kan bli tal om anställningar. Hur många enmansföretagare gör sådana vinster?

Annars finns ju faktiskt möjligheten att de tilltänkta anställda själva startar enmansföretag.

Prova gärna det.