2005-08-04

2008: Demokraterna hoppas på Ohio

Ohio är som jag skrivit tidigare en så kallad battleground state, en stat som inte är en säker vinst för något av partierna och därmed kan avgöra hela valet.

Bush vann staten 2004 men nu vädrar demokraterna morgonluft. I ett fyllnadsval till kongressen så blev det nämligen väldigt jämnt i ett traditionellt republikanskt område som den tidigare republikanske kongressledamoten vann överlägset.

Närmast är det inte presidentvalet som är det viktigaste, utan senats- och kongressvalet 2006. Då hoppas demokraterna jämna ut republikanernas klara övertag.

Det är klart att man inte kan dra alltför stora växlar av ett enda disktrikt, men jag tror det kan ge en fingervisning av stämningen i landet. Republikanerna och Bush har inte haft ett lätt halvår och demokraterna har hållt sig eniga i sitt eviga klagande. Det kommer inte räcka för att ändra på någon majoritet 2006, men det är ett första steg. Som vi dock sett tidigare så finns det andra tecken som tyder på att visserligen så går det helt okej för demokraterna, men det borde kunna gå mycket bättre. James Carville mfl har jämfört med ett liknande läge under Clintons första mandatperiod där republikanerna var i minoritet, de gick framåt rejält i senats- och kongressvalet 1994, men hade ett bättre utgångsläge vid motsvarande tidpunkt då.

Nu kommer både demokrater och republikaner att specialgranska vad som sades och gjordes i Ohio, vad som gjordes rätt respektive fel. Enligt LA Times var demokratens budskap anti-Bush och anti-Irakkrig men att han starkt framhöll sin egen militärtjänstgöring i just Irak.

Inga kommentarer: