2005-07-15

Vedergällning?

I nyheter om Israel och Palestina så används ofta uttrycket vedergällning eller hämnd när Israel slår till mot palestinier. Möjligen kan det någon gång handla om det, det verkar inte otroligt i en så spänd situation men så gott som alla gånger är jag övertygad om att det handlar om att slå ut hot.

När palestinier igår sköt raket, så slog Israel till mot dom dagen därpå. Det är inget konstigt med det, utan fullt naturligt. Om någon skjuter något på dig är det rimligt att stoppa honom.

3 kommentarer:

Alicio sa...

Exakt. Hämnd betyder en aktion som har samma (låga) moraliska värde som den ursprungliga attacken. Jfr maffiahämnd etc. Inget land "hämnas", utan man jagar fatt dem som är skyldiga eller är farliga. Jämför polisen. Den "hämnas" inte.

Men det är något som bara används i rapporteringen om Israel. Jag undrar om det handlar om fördomar om "Gammaltestamentlig hämndlystnad", som är en antisemitisk föreställning hos kyrkan i gamla tider. Ordet vedergällning är samma sak.

Om Israel verkligen hade "hämnats" eller "vedergällt" så hade man gått och sprängt en palestinsk buss. Men så lågt står man inte.

Bra inlägg!

Daniel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Daniel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.