2005-07-27

Terrorism och historia

En del som saknas i diskussionen om terrorism är historia. Vi människor har en otrolig förmåga att inte lära oss av historien, även om vi känner till den. Alla dessa "Aldrig mer Srebrenica", "Aldrig mer Rwanda" medan det pågår slakt i Sudan. Eller hur musikbranschen försöker med alla medel stoppa nedladdning på nätet tills någon utvecklar ny teknik eller använder den på ett nytt sätt och vips, det gick att tjäna massa pengar.

Som jag nämnde igår så bidrog en av debattörerna i Studio Ett med lite historiska fakta. Han menade att det var naivt att tro att den islamska terrorism och extremism vi ser nu är en reaktion på Bush, hans pappa eller farfar.

Jag tror han har helt rätt. Terrorism, eller mekanismerna till dem har funnits länge. Det kan ha sett ut som dagens i form av terrorattentat men även mer vanlig krigföring. Det handlar om att tro så starkt på någonting så att du blir fanatisk, och när man uppnått denna otroliga insikt så är det värt några oskyldiga människoliv, inklusive sitt eget.

När Mauricio Rojas berättar om hans tid som marxist i Chile så pratar han just om den känslan, att plötsligt förstå världen, att ha kommit till ett högre plan än de som inte förstått.

Och bland dessa lurade personer finns det folk som inte alls är lika lurade, de som styr och ligger bakom, manipulerar och härskar.

Det kommer inte fram historiska jämförelser, inte kunskaper om hur dessa olika sorters terrororganisationer är uppbyggda och inte heller vad de nuvarande islamistiska terroristerna verkligen vill. Vad deras grundläggande ideologi vill. Visst finns det åsikter om det, men jag har inte sett någon riktigt bra genomgång. Det som jag skriver ovan är mina gissningar, men jag skulle gärna se forskning och större kunskaper och jag är övertygad om att vi behöver det för att vinna.

1 kommentar:

Robsten sa...

Jag har skrivit lite om terrorismens historia, samt utveckling. Mina skrifter grundar sig i hög grad på Rashid,s böcker. Skall man lära sig ämnet från grunden, läs Rashids böcker. Orkar du inte det just nu, läs mina sammandrag.
Finns på min blogg just nu:¨
http://robsten.blogspot.com/
jag har även lagt ut det på nätet permanent:
http://web.comhem.se/~u85332440/texter-x/Jihad-talib.htm