2005-07-21

Svar från SR

Anders Holmberg som skrev den första nyheten om Bushs utnämning av ny HD-domare har svarat på mitt mail. Det uppskattar jag! Jag skrev så här:

"Hej Anders

Jag undrar varför du så tydligt skriver att John Roberts uttalat sig mot domslutet för fri abort, Roe v. Wade. Det är organisationer för fri abort som hävdar det och textraden de hänvisar till är ett svar från dåvarande Bush-administrationen."


Anders svar:

"Hej. Jo, jag vet att det är något oklart. Men skrivningen om jag minns den korrekt är att det är osäkert hur stor striden om Roberts blir, men att han ändå uttalat sig i en kontroversiell fråga, abortfrågan.

Jag är medveten om att det är ett yttrande av honom i rollen som jurist, men dels används det inte alls bara av kvinnorörelsen, utan också av etablerade reportrar för att beskriva ETT fall där han har argumenterat emot Roe.

Problemet med ett kort nyhetsinslag i SR är att det inte går att använda sig av hur mycket nyanser som helst. Man måste förenkla en hel del. Fast man ska förstås inte sprida en falsk bild. Det hoppas jag hur som helst att jag inte har gjort.

Tack hur som helst för ditt brev."

Mitt svar, som jag skickade precis nu:

"Hej Anders och tack för ditt svar.

Jag tycker att du faktiskt sprider en falsk bild.

'I den känsligaste, abortfrågan, har han dock uttalat sig mot det domslut från Högsta Domstolen som för 30 år sedan legaliserade abort i hela USA.'

Så skriver du och om man inte är mer insatt så är jag ganska säker på att man tolkar det som att han är mot abort. Men han har aldrig personligen uttalat sig, bara å dåvarande regeringens Bushs vägar. Jag förstår att det är svårt med platsbrist men varför inte skriva att hans inställning i abortfrågan är oklar. Eftersom det är det helt korrekta."

SVTs Anna Hedenmo och SRs Annika Östman har ännu inte svarat på liknande mail.

Inga kommentarer: