2005-07-25

Milda straff inte bara domstolens fel

Så fort det blir en dom som går mot vad som är rimligt i folks rättsmedvetande så är det domstolens fel. Nu har precis de tre som misstänktes för att ha dödat killen som sa åt dom att använda toalett istället för att pissa på gatan fått sina domar. En får fängelse för misshandel, en får villkorlig och en går fri.

Troligen är det så att dom sparkade och slog ihjäl honom, men det har inte gått att bevisa. Det kan naturligtvis vara domstolens fel, men troligen är det bevisningen som är bristfällig. Jag tror inte att människor vill att folk ska dömas utan ordentlig bevisning. Aftonbladets fråga är så himla dum "Har du förtroende för svenska domstolar?", 93 procent röstar nej.

Det finns mycket att kritisera svenska domstolar för, jag har gjort det en del, för jag har sett det från insidan som nämndeman, och det vanliga är snarare att man dömer trots bristande bevisning. Men i de här större fallen tror jag man är mer noggrann och därmed kan domarna tyckas konstiga.

14 kommentarer:

Robsten sa...

Försök inga trick här Jimmie Lundholm dömdes för misshandeln. Han dömdes för grov misshandel, i lagtexten som någon snäll person klistart in på swnet politik står det explict att hänsyn skall tas till skadornas omfattning. Kan de bli värre än att offret avlider? Han fick 1 års fängelse, jag har bara ett ord för det, PERVERST! hade jag varit anhörig hade jag tagit lagen i egna händer, detta är ta mig fan skandal, rätten har inte följt lagtextens intentioner, det fattar alla, straffet för grov misshandel är mellan 1 år och 10 år, detta var alltså värt 1 år, FY FAN!

Anonym sa...

Killen kan ha varit död redan när den som dömdes för misshandel sparkade på honom. Tingsrätten har inte klarlagt i vilken ordning saker och ting inträffade. Jag är inte alls säker på att den delen av domen håller.

Robsten sa...

Jaha, han sparkar på killen som redan är avliden? Dog inte Marcus på sjukhuset? Domen håller inte Shawn Alstersund som blev dömd till villkorlig är en av svensk judo,s påläggskalv, eller var rättare sagt. Detta är för djävligt, kostar det inte mer att ta en annan människas liv? Sparka honom när han ligger på marken så att halskotpelaren lossnar från sitt fäste, ta sats flera meter för att satsa på sparken? gränsen är nådd nu, jag är duktigt förbannad.

Mathias Sundin sa...

Jag är inte alls insatt i målet så jag ska egentligen inte uttala mig, men uppenbarligen har det inte gått att bevisa att hans sparkar ledde till hans död. Det man kan bevisa är att han sparkar ledde till skador som motsvarar ett år, inte till att han dog.

Låt oss ta ett exempel. En person blir ihjälsparkad av två personer. Den ena erkänner att han sparkat en gång och det andra säger att han inte minns. Ska då den som erkänt en spark dömas för mord och den andre gå fri? Ja, om det går att bevisa att hans spark var den direkt dödande, men nej inte om den bara gjorde "normal" skada.

Nu är jag inte jurist och kan alla turer runt så där, så det kan finnas brister i mitt exempel, men jag pekar på hur man måste gå tillväga som domstol.

Därmed inte heller sagt det är uteslutet att det är domstolen som har gjort fel, men uppenbarligen tycker domstolen iaf att bevisningen är för dålig.

Robsten sa...

Ja, men tydligen räckte bevisningen för att döma Jimmie Lundholm till ett års fängelse. Han blev dömd för grov misshandel. Det är minimistraffet, så här ser lagtexten ut.
............................
6 § Är brott som i 5 § sägs att anse som grovt, skall för grov misshandel dömas
till fängelse, lägst ett och högst tio år.
Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om gärningen
var livsfarlig eller om gärningsmannen tillfogat svår kroppsskada eller
allvarlig sjukdom eller eljest visat särskild hänsynslöshet eller råhet. Lag
(1988:2).
..........................
Var gärningen livsfarlig? Tillfogades svår kroppsskada? Visades särskild hänsyslöshet och råhet?
OBS Detta är inga tiotusenkronorsfrågor.

Robsten sa...

Ja, det är något som inte stämmer med svensk rättsvisa. En lärare som åkte på en snyting av en elev slog tillbaka, miste jobbet och blev allmänt uthängd, det börjar bli sjukt. Kanske dags för borgarna och visa vad de kan göra åt rättvisan.

Mathias Sundin sa...

Här ligger min stora kritik mot domstolarna, där jag flera gånger reserverat mig som nämndeman. Att man inte använder straffskalan. Jag vet inte hur det är i det här fallet, för jag är inte insatt, men överlag så används den nedre delen av skalan. Så det hjälper inte om politiker skräper straffet genom att höja den övre delen, utan man måste höja den nedre, vilket också kan bli fel för en del borde hamna där.

Anonym sa...

Och nån fick nyligen åtta år för cannabisodling...

Anonym sa...

Ja precis, likaså skattebrott är stenhårda. Men att slå någon i huvet med ett baseballträ är inte så farligt...

Anonym sa...

ingen jävel vet vad som hänt igentligen så snacka int emassa shitt

Anonym sa...

Asså vad fan snackar ni om! E NI inavlider eller... du robsten asså vad vet du om saken förutom om det som du har läst i tidningen...! VA?! inte ett hjävla skit! Känner du jimmmie elle ´shawn eller marcus vaaaa? nej jag tror inte det... du har rätt till en viss grad i vad du säger, men snälla yttra dig inte om saker o ting som du inte vet nåt om och som du inte har en grund till! sådana åsikter som du kommer med kan skapa problenm o det borde juh du veta som älskar politik o bor i förorten! varebda jävla åtegärd för nåt problem som har uppstått i vårt samhälle idag som regeringen eller sossarna har gfjort så har du juh själv sett att dom åtegärden inte har lyckats ett skit! det har bara gjort situationen värre o det kanske beror på att det är fel folk som sitter o bestämmer om vad dom ska använda för nåt för att åtregärda det problem som har uppstått, antagligen för att dom sjävla inte har vart i den sitationen själva så är det nog inte så konstigt att deras beslut för problmemet har gått igenom som dom trodde... det behövs idag folk med erfarenhet för allt detta som det rör sig om! inte några fisförnäma gubbar o gummor som käkar kaviar efter mötena! så du se upp jävligt noga, o håll din mun till saker o ting som angår dig, detta må kanske vara ett problmem i samhället men det angår fortfaranmde inte dig, tänk på de åtaldes familj också... du drar skanm över männiksor som du inte känner o som du inte har mött elelr som du inet vet ett jävla skit om! sådana personer som dig som lägger sig i blöt, det är sådana som har fel o sådana som borde sitta i fängelset... för du borde få uppleva andra saker som du inte har vart med om, för en bra talare o en bra polityiker so jag sa tidigare ska ha förståelse för varenda jävla situation o kunna föreställa sig själv som huvudrollen i den! o det gör inte du o säg inte att du gör det för då e du verkligen sjuk för du är för GENOMSKINLIG! snälla håll dina åsikter om folk för dig själv för det är ingen som har bett om din o kanske så är det nog ingen som kommer att göra det heller, så gå till ditt rum o skriv ett självmordsbrev o häng dig i lampan så kan jag sova gott i natt!

Anonym sa...

Well said ! Tack för detta klara och välskrivna inlägg.
En fråga bara : tycker du att det var halv-ok att dom sparkade ihjäl en okänd kille för en skitsak ?
eller va fan är det du menar med din jävla rotvälska ? (du kan väl slå upp det ordet om du vet hur man gör)

Anonym sa...

Barsotti.. vad har dina uttalanden med någonting som någon har skrivit, du är väll antagligen lillebror till någon av de sjuka fanskapen som sparkade ihjäl stackarn. Men du, håll dig till ditt skolkande från skolan och att råna småbarn. Patetiskt, vart är sverige påväg?

Anonym sa...

Ojojoj. Var det ngn av er som dömmer dessa småkillar som ens va på rättegången eller som har tagit sig tid att kolla upp fakta? Detta kanske låter hemskt men jag hoppas ni någon gång råkar ut för otur på fyllan som sedan förstoras av media och så får ni se hur kvällstidningarna hittar på å ljuger om er eller era nära å kära! Jag kan bara säga att efter denna händelse ska jag då aldrig tro ett ord på vad dom säger på nyheterna...
Men jag kan hålla med om att systemet suger rätt hårt, ta tillexempel den avlidnes kompis Ben som startade hela bråket och misshandlade en av småkillarna, vad fick han? En blombukett å klapp i ryggen, det borde va han som starta det hela som borde fåt straffet tycker jag, killen va fan tio år äldre och dubbelt så stor som dom, klart dom slog tillbaka och försvarade sig.