2005-07-19

Hur har dom råd?

Det rapporteras nu att Helsingbors IF i Allsvenskan köper mittbacken Andreas Jacobsson i en affär värd 15 miljoner kr. Tidningarna kan överdriva men även, låt oss säga 10 miljoner kr är mycket för en klubb som för bara några år sedan stod på ruinens brant - och räddades i vanlig ordning av skattebetalarna.

Jag blir så heligt förbannad på dessa idrottsklubbar som alltid håller kommunen gisslan och lika förbannad på politikerna som går med på att rädda deras vanskötta skitbyggen till klubbar.

Det finns inte en chans i världen att HIF hunnit betala tillbaka alla de miljoner som kommunen betalat åt dem och då ska de tame fan inte heller köpa massa dyrare spelare, bara för att klubbar med bättre ekonomi och sunda finanser som Djurgården och Malmö gör det.

Nolltolerans mot dessa föreningar borde gälla i Sverige. Om alla vet att missköter vi ekonomin så är det kört, så kommer många färre missköta sig. Så enkelt är det faktiskt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är två saker här:

Den ena är att komunen (nja, dess politiker) leker 'engagemang' för andras pengar, ställer ut säkerheter och betalar pengar, gör satsningar, bygger, samt i slutändan leker Svarte Petter med märkta kort:

Det är nämligen alltid skattebetalarna som den hamnar hos om han skulle dyka upp (vilket den fö oftast för).

Det andra är att en förening, med sin kassa, sina sponsorer, sina medlemmar får fatta vilka beslut dom vill. Bla göra halsbrytande dåliga affärer. Det är en följd av fria val och frivilliga beslut, delegerade till styrelse och ledning.

Felet (och alla de negativa destruktiva följderna du påtalar) är de beslutande och utbetalande politikernas! Helt och hållet! Och möjligen skulle man kunna hävda att grund- och kommunallag är dåliga eftersom de ger dem meöjligheterna att vara så vårdslösa (utan rättsligt ansvar)

Att en ekonomiskt dåligt skött förening försöker komma över pengar där de tror att de kan lyckas kan du strikt talat inte klandra dem för.

Det är de som förfogar över pengarna som har ansvaret, och problemet är (givetvis, som nästan alltid) att här förfogas det över pengar som man inte är berättigad till, som enskilda har fått lämna ifrån sig under tvång. Och det fattas eknomiska beslut medför kostnader och åtagande över långa tidsperioder som kan 'räknas hem' med något som liknar en vettig affärsplan.

På exakt samma tema har massor med komuner ställt ut borgensåtaganden till (egna) komunala bostadsbolag. Med totalt större negativa följder än stöd till idrottskubbar.

Men det är inte inbördes jämförelsen som är relevant, det som drabbar skattebetalarna är nämligen summan (!) av dessa och alla andra liknande beslut!

Anonym sa...

Korrigering ovan:

Och det fattas eknomiska beslut som medför kostnader och åtagande över långa tidsperioder som INTE kan 'räknas hem' med något som liknar en vettig affärsplan.

Mathias Sundin sa...

Håller med om att det är politikernas fel att de faller för trycket - men inte speciellt konstigt. Vem vill gå till val på den som fällde den stora populära idrottsklubben. Sen kan man förklara sig blå i det långsiktiga.

Det måste införas regler för att hantera sånt här. Så det inte blir politiska beslut.

Anders: Visst finns det sådana lösningar, och säkert är det så nu.

Marcus sa...

Oroa er inte. Det är Hilding Anders-pengar som finansierar buttre Andreas Jacobssons övergång till HIF.

Marcus sa...

@Anders:
Javisst. Det är rimligt. I samma sekund som Unga Örnar, Centrum mot Rasism och alla konstutsällningar och konstprojekt förlorar sitt statliga eller kommunala stöd.

Mathias Sundin sa...

Anders: Jo, men det här är inte samma sak. Det här är när kommunen akut går in och tar över ett lån t ex. Så har inget att göra med de normala bidragen.