2005-07-28

Förenade i sitt USA-hat

När man läser vad bin Laden och andra islamister vill och tycker så är hatet mot framförallt USA framträdande. Inte bara deras utrikespolitik utan lika mycket sättet att leva med kapitalism och annat omoraliskt.

Det är väl troligen det här USA-hatet som gör att debattörer som Åsa Linderborg och Ali Esbati känner någon slags samhörighete med terroristerna. Jag tror ingen av dom vill ha en diktatur som bygger på religiösa lagar, men att det samhälle de förespråkar leder till diktatur har vi sett många exempel på. Men som sagt, det är inte det som förenar dem, utan USA-hatet.

Hatet förblindar och gör att de kan ursäkta och försvara det mesta terrorister gör.

6 kommentarer:

Carl Svanberg sa...

En sak som jag flera gånger har slagits av är att han bin Laden och de andra islamisternas världsbild är i grunden fullständigt felaktig. De bryr sig inte det allra minsta om rättvisa.

De bryr sig t ex inte om det faktum att Israel hela tiden har varit offret för den ena aggressionen från arabstaterna efter den andra. De bryr sig inte om det faktum att USA:s påstådda "marionett"regeringar i Mellanöstern ständigt motarbetar USA:s intressen och Israels intressen (se t ex på Saudiarabiens sponsring av terrorism). De bryr sig inte om sådana fundamentala fakta att det var Saddam Hussein som startade det första Irakkriget, nödvändiggjorde förekomsten av ekonomiska sanktioner, och senare lade grunden för det andra Irakkriget genom att vägra leva upp till vapenstilleståndets villkor, etc. De ignorerar alla dessa fakta för att motivera sina utlåtanden om USA:s "orättvisa" utrikespolitik. Vad ska man då dra för andra slutsatser än att 1. bin Laden och hans polare har ingen jävla aning om vad de svamlar om? 2. De bryr sig inte om de far med osanningar och att de är därför står för orättvisa själva genom att "straffa" USA och Israel för att dem bara skyddar sig själva!

Och varför skulle denna totalt felaktiga världsbilden från deras sida komm som någon större överraskning? I Mellanöstern är ju antisemitism och judiska konspirationsteorier en del av vardagen; "allt är judarnas fel", oavsett vad fakta säger. Kort sagt, att göra som en del vill, nämligen "förstå" sig på islamisternas motiv utifrån premissen att det inte kan finnas någon "rök utan eld", är ungefär lika irrationellt som att säga att nazisternas antisemitism och judiska konspirationsteorier var goda skäl nog för att vilja utrota dem alla...

Wille sa...

Carl:
Jag tror en diskussion om "rättvisa" går helt förlorad på folk som godtar våldsamt massmord av oskyldiga civila.

....vilket när man tänker efter är rätt ironiskt om man ser till vänstern och deras användande av ordet "rättvisa".

Alexander sa...

Det går inte att föra en vettig diskussion med vänstermänniskor då de människorna som har dessa åsikter är rent av onda.

Robert Nordman sa...

Nej, som Wille säger är det ingen mening med att tala om rättvisa eller ej när det gäller dessa extremistgrupper. Skulle man fråga någon av dem vad rättvisa är så skulle svaret bli något i stil med "den enda rättvisan kommer genom fullständig underkastelse."

Det är inte för inte man kan dra vissa paralleller med en av de allra tidigaste terroristgrupperna i den delen av världen, haschischinerna (senare förenklat till "assasinerna").

Att det däremot är lite snävt att i sammanhanget - om man söker djupare förståelse i hur inrotat vissa tankegångar är - kommenterar jag vidare i en annan (nyare) post på denna blogg.

Anonym sa...

Eller som han sa, Alexis de Toqueville (idag är det 200 år sedan han föddes, tack Dennis Josefsson för påminnelsen):

In politics shared hatreds are almost always the basis of friendships.

modafinil bulk supplier sa...

Read your blog it was really interesting. Great Work and keep Updating !
Kamagra bulk supplier and careprost bulk supplier