2005-07-01

Franska bönder skjuter sig i foten

Alicio berättar att franska bönder står längs vägarna och delar ut gratis jordgubbar, frukt osv för att visa brittiska turister hur bra och viktigt jordbruket är.

Det enda det visar tycker jag, är hur jäkla värdelös jordbrukspolitiken är när franska bönder kan dela ut sina produkter gratis. Istället för att dumpa överblivna produkter i fattiga länder och därmed slå ut deras egen jordbruksproduktion ger de nu bort dem till andra européer. Jordbruksstödet gör just att för mycket livsmedel produceras eftersom det inte är efterfrågan som styr, utan bidrag.

2 kommentarer:

Daniel sa...

Yepp, du har helt och hållet rätt. CAP är fel och måste skrotas. EU:s tullmurar måste också bort.

På så sätt frigör vi skattepengar som kan satsas på FoU för att möta den globala konkurrensen. Samtidigt möjliggör det att fattiga afrikanska länder får möjlighet att exportera till EU på lika villkor.

Men våra styrande fattar inte detta orsakssammanband...

Mathias Sundin sa...

Jag tror att en hel del fattar det, kanske iofs färre än jag tror - men ytterst få har ryggrad/förmåga att förklara det för väljarna och bli återvald.

Samtidigt tror jag just rädslan för väljarna ibland är överdriven. Det är ganska nedvärderande att tro att de inte fattar någonting.