2005-07-23

Dödsskjutningen var ett misstag

Det verkar nu som dödsskjutningen av den då misstänkte terroristen var ett misstag. Han är inte förknippad med bombförsöket dagen innan eller bombningen den 7 juli. Polisen bevakade hans bostad och blev ytterligare misstänksamma när han hade märkliga kläder på sig, den misstänksamheten övergick till en tro att han skulle försöka spränga en bomb i tunnelbanan när han flydde från polisen.

Detta är naturligtvis en fruktansvärd tragedi, och en tragedi som Esbati och hans kumpaner gnuggar händerna åt. I deras värld sköt polisen ihjäl honom med vilje utan minsta misstanke.

Naturligtvis ska det utredas om polisen kunde gjort något annorlunda, men jag både förstår och tycker polisen gjorde rätt - även om det självfallet blev helt fel.

Vad Esbati och kamrater också kommer missa är att denna oskyldige person också är ett offer för terrorism, även om det polis i ett demokratiskt land som dödade honom. Hade inte terrorister sprängt 50 människor i bitar och försökt göra samma sak två veckor senare, hade inte polisen reagerat som de gjorde.

Återigen så är det förjävligt att han blev dödad helt i onödan, men inte konstigt att något sånt här hände.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, Mathias, det kommer säkert att vålla en del 'skadeglädje' på vänsterkanten.

Behovet att få kläcka ur sig ett 'vad var det jag sa' är iofs allmänmänsklig, vi har fått åse den många ggr, vid varje ny händelse orskakas av terrorismen.

Men kusligt, riktigt vämjeligt faktiskt, är att se hur tunn och rent av ihålig fernissan av empati för de drabbade är. Den brukar avhandlas lite svepande och pliktskyldigt i en mening, varefter det vanliga skiftet av fokus kommer och resten handlar om alla 'globala' 'strukturella' problem som finns och slutligen (ofta) hur det hela eg är USAs fel. Offren är bara ett alibi för att ägna sig åt sina favoritbesvärjelser.

Den skjutne här är precis som du skriver också offer för terrorismen, och dessvärre precis på det sättet som terroristerna avsåg ursprungligen ...

Mathias Sundin sa...

Som sagt var det ett misstag, men jag kan inte se hur polisen skulle kunna handla annorlunda. Risken för nya attentat är enormt stor och de måste göra allt för att stoppa det, som att ta det säkra före det osäkra. Det som jag framförallt tycker ligger polisen till last är att de inte tidigare hade spaning på just den här personen, utan fattade misstanke när han kom ut ur det bostadshus de spanade på. Där kan de ha begåtts en del fel, mycket möjligt. Men i grund och botten så förstår jag polisens skräck att han skulle utföra ett nytt attentat.

Det som är skönt med demokratier är att det rapporteras öppet och att det nu tillsätts en kommission som ska utreda händelsen.

Robert Nordman sa...

Det första jag tänkte på när jag hörde detta är hur man kan dra paralleller till hur många poliser reagerade efter polismorden i Malexander. Extremt spända, då de plötsligt fått veta att det finns människor därute som gärna gör dem till måltavlor enbart för det yrke de känt sig kallade till. En spänning som lätt kan påverka omdömet även hos den mest mentalt starke polis. En spänning som förvisso inte ursäktar sådant som exempelvis dödsskjutningen av en misstänkt tjuv (var det en båttjuv? minns ej) här i Norrköpingstrakten, men gör att man åtminstone kan förstå det annars fruktansvärt meningslösa åtminstone litegrann.
Det finns så många tragedier; så många hemska händelser.

Men så finns det de som ibland annars talar om att man skall försöka förstå - men nu vill fördöma.

Vidrigt.

Anonym sa...

Jag har inte sett någon gnugga händerna. Däremot undrar jag hur du ser på din egen roll. Esbati kritiserar bland annat media för att de för ut polisens bild så okritiskt. Själv gör du samma sak när du skriver:

"Det handlade om SEKUNDER, vilken sekund som helst kunde han trycka på knappen och spränga alla åt helvete. Det är inte rätt tillfälle att chansa."

Det är ungefär så fel det kan bli. Varför detta hysteriska tonläge mot Esbati, när det var du och dina "kumpaner" som hade fel?

Mathias Sundin sa...

Pierre: Alla delar från rapporteringen stämmer, förutom att han hade ett bombbälte på sig. Nu vet vi att det inte handlade om sekunder, det hade varit mycket bättre om polisen kollat om han hade haft bomber på sig, men i det givna läget handlade det om sekunder. Det tragiska är att det givna läget handlade om en felbedömning.

Robert Nordman sa...

"Det moraliska ansvaret för den som polisen skjöt ihjäl ligger naturligtvis på terroristerna."

Nej, så långt skall vi inte förenkla det.
Ett mått av ansvaret, även det moraliska, ligger på polisen också. Vi skall, med rätta, kräva mycket av de som upprätthåller lag och ordning, lika väl som vi skall ta på oss ansvaret att dessa får de medel (pengar, utbildning, stöd, osv) som krävs för att de skall kunna axla det ansvaret.

Så visst: Den största delen av det moraliska ansvaret ligger hos terroristerna, men inte hela.

För att vi skall kunna stå emot det som är terrorismens syfte måste vi också ta vår del - för annars kan vi inte stå rakryggade inför dem.

Anonym sa...

"jag både förstår och tycker polisen gjorde rätt - även om det självfallet blev helt fel."

Rätt att göra fel alltså. Varför försvarar du inte terroristerna när du ändå är igång?

Anonym sa...

Felet var hotbedömningen, inte skjutningen, albin.

Mathias Sundin sa...

Albin: Varför skulle jag göra det? Jag tycker inte resonemanget är speciellt svårt att förstå, även om man inte behöver hålla med mig.

Poliserna gjorde fel som dödade en oskyldig, men kunde inte handlat annorlunda utifrån den givna situationen. Det som vi vet väldigt lite om idag är hur det gick till när han började springa och varför de inte lyckades stoppa honom tidigare. Framförallt där misstagen hos polisen kan ligga. Men vi får avvakta utredning.

Anonym sa...

Vad jag menar är att det är fel av poliser att skjuta oskyldiga i huvudet på öppen gata. Att de var tillfälligt sinnesförvirrade, pissnödiga, trodde att han var terrorist, etc. är ju knappast en ursäkt. TVÅ FEL BLIR INTE ETT RÄTT.
Jag tycker inte resonemanget är speciellt svårt att förstå, även om man inte behöver hålla med mig.

Mathias Sundin sa...

Ja, Albin, det är väl ingen som påstått att det var rätt att döda den här killen?

Anonym sa...

Mathias: Jag kanske gjorde en överdrivet illvillig läsning av ditt inlägg, men du skrev faktiskt "jag både förstår och tycker polisen gjorde rätt".
Jag upplever ditt resonemang som en spegelbild av vänsterns ursäktande av terrorismen.

Mathias Sundin sa...

Och om du fortsätter den meningen så står det "även om det självfallet blev helt fel".

Anonym sa...

...och rent grammatiskt betyder detta att polisen gjorde rätt oavsett resultatet.