2005-07-12

Blir Reinfeldt Sveriges Kerry?

Statvetarprofessorn Tommy Möller skrev häromdagen på DN Debatt om att Fredrik Reinfeldt också kan komma att utmålas som en flip-flopper (någon som hela tiden byter åsikt), precis som presidentkandidaten John Kerry. Han menar att den moderata omsvängningen i flera frågor gör att att ytterligare omsvängningar kan komma att behövas för att komma överens med de andra partierna i Alliansen och möta hotet från nya partier.

Visst, det kan stämma att det kommer uppstå intern kritik inom alla allianspartier när man kompromissar med de andra partierna. Och visst kan det bli så att sossarna försöker utmåla Reinfeldt som en flip flopper, men jag har svårt att se att det ska lyckas. Dels har de redan försökt, när den moderata omsvängningen började och dels förebygger Reinfeldt hela tiden just det. Han säger ofta att målet är att det ska löna sig bättre att arbete och det håller de fast vid, men tekniken att komma dit spelar mindre roll, bara det fungerar.

2 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Visst finns det interna kritiker som påpekat att denna risk skulle kunna finnas, men jag håller med: Den kan inte fastna.
Den viktigaste orsaken till att den inte kan fastna är dock ännu enklare än vad du tagit upp, nämligen att det mesta av vad Fredrik sagt och gjort ligger i linje med hans grundsyn. Den grundsyn som gjort att en del vill sätta stämpeln "socialkonservativ" eller "värdekonservativ" på honom - vilket kanske inte är lika fel som om att kalla honom frihetsfrontare, men ändock... - men i själva verket handlar om att hålla sig till en del enkla principer, vägra bli inplacerad i ett ideologiskt fack, och våga ompröva slutsatserna från principerna men inte principerna i sig.
Något som, tyvärr, är väldigt ovanligt i politiken rent allmänt - det är alltsomoftast så att till sist blir slutsatserna så "heliga" att de antas vara ideologin när de i själva verket kan ha överlevt sig själva med många år.

Litegrann som att säga att det vore ideologiskt fel att handla med de f.d. kommunistländerna för att "så har vi alltid tyckt" och man då glömmer att skälet bakom att man tyckte så från början är irrelevant nu.

Om man tittar noggrant på både svensk och internationell politik ser man mängder av sådana mammutar som vägrar lägga sig ned och dö för att folk tror att det är ideologi och inte slutsatser. Istället står de där, stora, håriga, stinkande, och är bara ivägen.

Men nu känns det som om jag sagt samma sak på alldeles för många sätt.

Anonym sa...

Jag tror att Socialdemokraterna har svårt att använda samma taktik som Bush, de haft makten länge så det finns mer "inkonsekvent" Socialdemokratiskt beteende att ta upp. Det förutsätter att de borgliga är kompetenta nog att ta up det och få ut de i media...