2005-07-12

2008: Bortglömde Wesley Clark

När demokraterna förra året skulle utse en presidentkandidat så kom fd generalen och NATO-ÖB:n Wesley Clark in sent på banan. Det gick inte heller så vidare värst, mycket för att han inte hade de rätta politiska egenskaperna. Möjligen hade han blivit en bra president, men var sämre på den retoriska och övertygande biten.

Inför presidentvalet 2008 har han hittills varit helt bortglömd, men kryper nu fram ur sin håla och skriver om kriget mot terrorismen i den stora nationella amerikanska tidningen USA Today.

Det är vettiga åsikter han för fram, han menar att eftersom mer terrorism nu verkar bedrivas som franschise, alltså utföras av lokala terrorister bosatta i landet så går de inte bara att bekämpas med militära medel (även om det ska finnas kvar som en del, tror jag han menar). Men dels måste polisen få större del i själva terroristbekämpningen och framförallt måste ideologin bekämpas.

Han lägger fokus på andra muslimers ansvar. Det är de som framförallt måste ta debatten och kraftigt fördömma och övertyga om att tolkningar av koranen som leder till mord på oskyldiga är felaktiga. Västvärlden ska stödja dem i den kampen, men det är bara muslimerna själva som kan göra det.

Inga kommentarer: