2005-07-23

2008: Money, money, money

Howard Dean samlade under sin kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat in över 40 miljoner dollar. En fantastisk framgång och tom ett rekord tror jag. Men hans kampanj var lika illa skött politiskt som den var välskött organisatoriskt. Men efter det har demokraterna varit betydligt bättre på att samla in pengar än tidigare, även om det inte behöver ha något med saken att göra.

John Kerry gav George W. Bush en rejäl match pengamässigt trots att Bush hade ett rejält försprång eftersom han inte behövde lägga några pengar på en primärvalskampanj.

Trenden håller i sig även efter valet. Det första halvåret i år har demokraterna varit bättre på att samla in pengar än republikanerna. De har fått in 22,6 miljoner dollar mot republikaneras 20.9 miljoner och har över 15 miljoner kvar på banken mot repulikanernas 8 miljoner.

En av de som samlar in mycket pengar nationellt och framförallt ute i landet till olika kandidater är just John Kerry. Han har inte låtit sin organisation från valet falla samman utan har aktivit hållit igång den och pytsat ut pengarna som blev över till demokrater runt om i landet och använder flitigt sin maillista med tre miljoner namn för att få in pengar. Ett utskick till listan om pengar till trupperna utomlands samlade in 650.000 dollar.

För Kerry är detta naturligtvis ovärderligt om han tänker försöka att bli president igen 2008. Dels köper han sig mer eller mindre stöd runt om i landet av framträdande demokrater och han kommer ha en svårslagen kampanjmaskin med mycket pengar och en stor och bred organisation.

Inga kommentarer: