2005-07-18

2008: I Iowa finns nästa president

National Governors Association har haft möte under helgen i Iowa, den stat som är först ut när partierna ska börja rösta om vem som ska bli deras kandidat till att efterträda George W. Bush 2008. NGA innehåller både republikaner och demokrater och med tanke på statens stora vikt i presidentvalet och att guvernörer verkar ha större chans en senatorer och vicepresidenter att bli president, så är det ganska troligt att vi nu på detta möte får bekanta oss med USAs nästa president.

Listan innehåller inte mindre än sju namn från varje parti, varav man tror att chansen är rätt stor att sex av dem kommer försöka. De största namnen är troligen Mitt Romney (r) och Tom Vilsack (d). Ingen har sagt att de kommer söka sitt partis nominering, men inte heller motsatsen.

Vilsack är guvernör just i Iowa och därför såklart en bra chans att vinna sin egen stat om han ställer upp, och hamnar dessutom extra mycket i det nationella rampljuset som värd för mötet. Vilsack är dessutom ny ordförande för Democratic Leadership Council, som bl a gav Bill Clinton en nationell plattform.

Romney har också i perfekt tid lyckats få en nationell plattform, han blir ny ordförande för Republican Guvernors Association.

Mitt Romney kan komma att utmanas av NYs guvernör George Pataki, som jag tror är chanslös. Han är mer vänster än både John McCain och Rudy Giuliani och kommer troligen gå samma öde till mötes som en av hans företrädare på posten i NY, Nelson Rockefeller. Han sökte den republikanska nomineringen inte mindre än tre gånger, men misslyckades samtliga, trots att han var - eller snarare pga - mycket populär i NY där han satt fyra mandatperioder. Pataki har nu suttit tre.

Vilka som inte är i Iowa ger också en klar indikation på att de inte kommer ställa upp. Lillebror Jeb Bush från Florida har sagt att han inte tänker försöka, och Arnold Schwarzenegger får inte eftersom han inte är född amerikanska medborgare. Och båda höll sig på hemmaplan.

Av guvernörerna känns just nu Mitt Romney som det starkaste namnet. En guvernör har blivit president fyra av de fem senaste valen.

Inga kommentarer: