2005-07-17

2008: Hillarys triangulering

Hillary Clintons make Bill gjorde den politiska strategin triangulering till en konstform som fick honom både vald och återvald. Och lite kul är det att George W. Bush använde samma teknik för att slå vicepresident Al Gore i kampen om vem som skulle efterträda Clinton i Vita huset.

Triangulering är när du övertar motståndarens frågor genom att kombinera de bästa lösningarna från ditt eget parti med de bästa lösningarna från motståndaren och därmed utelämna de sämsta lösningarna - och lämna motståndaren utan valfrågor.

Bill Clinton fokuserade bl a på den traditionellt republikanska frågan brottslighet. Han fick ner brottsligheten både genom fler poliser och fler fängelser (republikanerna) och tuffare vapenlagar (demokraterna). När han sökte återval 1996 hade han genomfört mycket av republikanernas agenda och de hade helt enkelt inget att gå till val på.

Nu ser det ut som att Hillary Clinton försöker göra något liknande. Under makens tid i Vita huset stod hon långt till vänster, men för att vinna ett presidentval måste man, likt Bill och Bush gjorde, erövra mitten samtidigt som man behåller stödet på sin kant. Bush lyfte fram de republikanska hjärtefrågorna som skattesänkningar i primärvalen mot John McCain men satsade sedan hårt på utbildning som tidigare var en traditionell fråga för demokraterna.

Hillary är fortfarande för abort, men pratar om att så få som möjligt måste genomföras. Från att tidigare varit mest känd för sitt Vietnamkrigs-motstånd sitter hon nu i försvarsutskottet, stödjer anfallet mot Irak - men är kritiskt till utvecklingen där - och pratar mycket om ökade satsningar på försvaret. I sjukvårdsfrågor jobbar hon nu tillsammans med mannen som fällde hennes reform av just sjukvården 1994, republikanen Newt Gingrich. Och i frågan om illegal invandring har hon ställt sig till höger om Bush genom att förespråka högre säkerhet vid gränserna och mer pengar för att stoppa illegala invandrare. Samtidigt har hon skrivit under en motion i senaten om amnesti för illegala invandrare i jordbruksindustrin.

Det är precis den balansgången en politiker som vill hålla sig väl både med mitten och sin egen kant måste klara av. 2008 vet vi om Hillary klarade det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är det inte detta som moderaterna (lite övertydligt) har gjort: arbetarpartiet???

Uppenbarligen har trianguleringen funkat för dem, av opinionssiffrorna att döma!