2005-06-28

Sommarens stora krig

Kanske trodde ni att sommarens största krig skulle utkämpas på biograferna i "Världarnas krig". Det riktigt stora kriget kan istället komma att utkämpas över något som kan tyckas vara ganska ointressant - vem som är blir ny ordförande för USAs Högsta domstol.

De flesta trodde att den nuvarande chief justice, William Rehnquist, skulle meddela sin avgång igår när domstolen förkunnade några domar. Han är 80 år gammal, sjuk i cancer och har svårt att prata. Men ingen annan i hela världen kan ta beslutet att han ska sluta, förutom han själv.
Rehnquist utsågs till chief av Ronald Reagan 1986, men har suttit i Högsta domstolen sedan 1972.

Efter domstolarna, framförallt den högsta, har så stort inflytande även på politiska frågor, som abort och gaygiftermål, så är det av yttersta vikt vem som blir ny ordförande. Visserligen påverkar det inte oss i Sverige så där värst mycket, men det påverkar i allra högsta grad det stora landet i väster.

Därför laddar alla nu inför det stora kriget, som kan komma att utkämpas i sommaren, och om inte då så kommer det inte dröja speciellt länge. Det finns intresseorganisationer på båda sidor. Den troligt största konservativa gruppen är Progress for America som minst tänker spendera 18 miljoner dollar i kampen. Men troligen har demokraterna på andra sidan mer pengar att spendera.

I centrum kommer 18 senatorer i senatens "justitiesutskott" stå, 10 republikaner och 8 demokrater. Med tanke på hur otroligt hårdnackade demokraterna har varit under våren i olika utnämningar så kommer det bli ett stenhårt motstånd nu, och otroligt tuffa förhör med den person som blir föreslagen. Den som troligen kommer tala med högst stämma är Joe Biden, senator for demokraterna som sitter i utskottet. Han har nyligen meddelat sina planer på att försöka bli USAs nästa president och behöver höras och synas.

Det som ytterligare kunde göra striden ännu hetare är att ytterligare en domare kan komma att avgå, Sandra Day O'Connor. För att mildra demokraterna kan Bush utse en av deras kandidater till hennes efterträdare och på det sättet få igenom sitt val till ordförande. Men jag tror det blir otroligt svårt med en uppgörelse. Demokraterna är på krigsstigen och de är framgångsrika - de kommer göra allt för att skjuta Bushs nominering i sank och därmed sänka Bushs andra mandatperiod. Det kommer bli rafflande även för oss svenskar.

Inga kommentarer: