2005-06-24

Politiker ska ha höga löner

Flera töntar i EU-parlamentet, däribland Nils Lundgren från Junilistan och Anna Hedh (s) drar billiga politiska poäng av att EU-parlamentarikernas löner nu blir lika för alla, och därmed höjs med ca 15 000 kr/mån för de svenska. Italienarna får en rejäl sänkning från motsvarande ca 100 000 kr/mån idag.

Politiker ska ha bra betalt. Inte oskäligt, men det ska vara välbetalt så att duktiga människor lockas till yrket. Visst hoppas jag också att politiker drivs av ideologi och visioner, och många gör det också - men jag röstar hellre på en kompetent och duktig politiker, än en visionär sopa.

En annan viktig, troligen viktigare, del är makt. Politiker bör ha stor makt och därmed hög status. Varför tror ni personer som först varit framgångsrika som företagare och blivit mångmiljonärer efter ett tag sadlar om blir senatorer eller borgmästare? Jo, för att de får makt att göra något. Betalning är bra, men inget som man blir förmögen på. Så vill jag ha det även i Sverige.

4 kommentarer:

Robsten sa...

Appropå politikernas höga löner samt andra förmåner. har du aldrig funderat över varför de svenska yrkespolitikerna är så EUpositiva emedan folket är relativt EUnegativa? Politikerna ser framför sig fina reträttpositioner med hög lön o traktamente i Bryssel. Skulle detta främja kompetensen hos våra politiker? Knappast, det främjar däremot deras syn på EU.
I riksdagen sitter t.ex. G. Fridiolin, han gick direkt från gymnasiet till riksdagen, nu tjänar han ungefär dubbelt så mycket som mig, han har aldrig arbetat ute på den öppna arbetsmarknaden, har tuppkammat hår, talar om för mig vad jag skall tycka om t.ex. invandringspolitiken! Främjar kompetens? Kyss mig i arselet!

Anonym sa...

Betalning är bra men inget man blir förmögen på?

Alltså, om man drar ihop tillräckligt mycket betalning så ska man kunna bli i alla fall någorlunda välbeställd.

Tyvärr funkar inte den modellen i Sverige. Spelar ingen roll hur mycket du jobbar, är du hederlig så tar bara andra hem den lön du rätteligen skulle ha haft. Det kallas "rättvisa" (nyspråk).

Robsten sa...

Jaha, vilka andra då? Det finns förbannat många förmögna människor i alla fall i Stockholm, har sett det med egna ögon under min semester här.

Mathias Sundin sa...

Höga löner betyder ju inte att ALLA blir kompetenta, men annars borde sambandet vara ganska klart.

Jag vet inte om det är de höga lönerna som lockar där, lika höga som riksdagen.

Ska förtydliga mig på förmögen, visst ska man kunna bli det. Men med förmögen menade jag mångmiljonär.