2005-06-21

Märklig straffskala

Utan att försvara narkotiasmuggling - är det ändå inte märkligt att det blir tio år i fängelse för att smuggla in 35 kilo narkotika i landet, men bara nio år för att ha våldtagit sin dotter, sålt henne till andra män och hållit i henne medan de utfört analt samlag?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Svårt avgörande, iaf inte helt solklart.
9 år för de senare brotten är hårt dömt för att vara Sverige, kanske inte i relation till brottet. men ändå.

Det finns exempel på domar på några (nio?) månader för att två män åker ut med den tredje till ett ensligt grustag under pistolhot mot dennes huvud, varefter varefter den ene döms till vållande av annans död (eller var det kroppsskada?) eftersom han dog av ett skott i tinningen!

Där tycker jag att jämförelsen med tio år för smuggling av 35 kg hasch är mer häpnadsväckande. Det senare är trots allt en ganska storskalig brottslihet

Mathias Sundin sa...

Ja, för att vara Sverige är de nio åren mycket, men ändå om man mindre "värt" om man jämför med smugglingen.

Anonym sa...

Det blev fyra års vård för brorsonen till en av landets mest kända förbrytare när han och kompisen slog ihjäl två tjejer på Hallandsåsen för något år sedan.

Undrar vad de hade fått i Texas...

Anonym sa...

Vågar man hoppas på att han förlorade vårdnaden, i alla fall? (Pappan i urinlägget, alltså.)

Mk sa...

En viktig skillnad: Våldtäkter har verkliga, direkta offer av kött och blod. Sådana övergrepp borde ge många gånger hårdare straff än offerlösa brott. Narkotikasmuggling bör liknas vid skattebrott. Det innebär ett misslyckat försök att konkurrera med statens berusningsmonopol.

Mathias Sundin sa...

Ja mk, och därför är det straffen så hårda. Om jag ska vara lite cynisk.