2005-06-17

Europas nya ledare

Kan Tony Blair och Tysklands möjliga nya förbundskansler Angela Merkel bli EUs nya ledarduo? Jag hoppas verkligen det. Som Dick Erixon skriver:

"Detta ledarpar skulle kunna backas upp av Östeuropas liberala regeringar som också har en sundare hållning till världspolitiken i stort."

Dick skriver också att Frankrike kan förpassas till avbytarbänken, men jag hoppas de kommer tillbaka från den snart i så fall med Nikolai Sarkozy som president. Tony Blair kan inte sitta så mycket längre än 2008 och då har Sarkozy hunnit etablera sig efter franska presidentvalet 2007. Vi kanske då kan se en ledarduo bestånde av Merkel och Sarkozy som förhoppningsvis kan bli en trio med en ny fräsch Tory-ledare från Storbritannien som vinner valet där 2009-10. Gordon Brown ger jag inte så mycket för.

Jag ska erkänna att det är mest genom hörsägen som jag hört att Sarkozy är bra. Är det någon läsare som vet mer och har åsikter om honom?

4 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Angela Merkel imponerar inte på mig. Varje person som uttalar att "vi vet att det mångkulturella samhället inte fungerar" har den effekten på mig...
Sedan kanske hon har en sundare syn på internationellt samarbete än Schröder, men det är en annan femma.

Anonym sa...

Sarkozy verkar vara vad Frankrike behoever (speciellt om man jaemfoer med alternativen): energisk och liberal. Han vill tydligen genomfoera foeraendringarna som Camdessus foereslog:
http://www.ladocfrancaise.gouv.fr/brp/notices/044000498.shtml
Dessutom vill han goera naagot aat problemen i foerorterna genom att libralisera arbetsraetten i Frankrike. Sen hur mycket han lyckas med aer en annan fraaga... Problemet aer kanske bara hur hanterar privata foeretag ibland. Jag hoppas att han lyckas pensionera den genom korrupta Chirac.

Mathias Sundin sa...

Instämmer Robert, hennes inställning till Turkiet mm är bedrövlig. Tror ändå hon blir bättre än Schröder.

Niklas Frykman sa...

Den invandringspolitik Thatcher gick till val på låg också något till höger om Djinghis Khan, men hon blir hyllad av liberaler ändå. Merkel är trots allt KONSERVATIV. Ibland är det nästan märkligt vilka skavanker man kan ha överseende med...