2005-06-27

DN Kultur - unfair and unbalanced

Fair and balanced är Fox News slogan och den har retat gallfeber på vänstern. I gårdagens DN Kultur finns en riktig skitartikel om just Fox News. Den är just orättvis och obalanserad. Dick Erixon har bemött det hela på ett bra sätt i två poster (1 och 2).

Den andra sätter fingret på vad det handlar om. Fox News är obalanserat om man jämför med övriga media. Min gissning är att Fox nyhetssändningar är tämligen välbalanserade, medan deras debatt och nyhetsprogram är mer höger än vänster. Därmed en ganska stor skillnad mot annan media som visas i tabellen som Dick har hittat.

Den visar att Fox News nyhetsfördjupning med Brit Hume är det fjärde mest balanserade programmet (i mätningen) men avviker åt höger, inte vänster som övriga media.

Skulle jag ha lite mer tid skulle jag gå igenom artikeln i DN och plocka den i bitar, men istället kan jag uppmana någon annan att göra det. Tror det finns en hel del där som lätt kan kollas upp. Det är gamla lögner som sprids igen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Malmö seems like hell on earth".

Fair and balanced!!!? Malmö helvetet på jorden! HALLÅ?

http://kornet.nu/blindhona/arkiv/001126.html

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?d=22617&a=292561

Mathias Sundin sa...

Jag vet inte var jag har påstått att Fox är fair and balanced eller att det finns inslag som inte inte är det?

"Tämligen välbalanserad" betyder just att de tämligen välbalanserade, inte perfekta, inte ofelbara, inte har ett enda inslag som är felaktigt.

Betyder en artikel i DN, eller DN Kultur att hela tidningen är det? Nej, men flera artiklar gör att DN Kultur är det.

Anonym sa...

Nä då anonumous. Vi vet alla att Rosengård är paradiset på jorden.

Robert Nordman sa...

När jag såg Erixons post, med tabellen, blev min första undran "Vad i helsike har de använt för kriterier för vad som är mittpunkt (50)?"
Om jag inte kan se det någorlunda klart blir det ju omöjligt att avgöra om det verkligen är korrekt att Wall Street Journal är det mest vänstra av alla vänstra medier eller ej.

Robert Nordman sa...

Bah! Missade att slutföra tankegången:
Jag kollade det rankingsystem som används för att kolla hur liberala eller konservativa senatorerna och kongressledamöterna är, och den skala som används där är bristfällig.
Därför är jag skeptisk när jag ser skalor om höger/vänster i amerikansk politik. Är ställningstagandet att välgörenhet istället för bidrag höger i amerikanskt tänkande? Ja. Är ställningstagandet att de som har det dåligt får skylla sig själva och att det är fel att hjälpa dem höger i amerikanskt tänkande? Ja.
Dessa två högervarianter är inkompatibla.