2005-06-02

Bokutmanad

Kul grej som drar runt på bloggarna, en utmaning att svara på några frågor om ens bokvanor. Jag har nu blivit utmanad av Daniel Ekman på Subjektiv.se. Det svarar jag gärna på.

Antal böcker jag äger?
Gosh. Försökt räkna över lite snabbt i bokhyllorna och landar på ca 400 böcker. Fördelningen är en hel del skönlitteratur, med en snabbt växande del av olika politiska böcker och ett stadigt ökande antal kurslitteratur, alltså en del om lärande (jag läser till lärare).

Senaste boken jag köpte?
Den köpte jag igår, Ayn Rands Och världen skälvde, men det var en present så det gills väl inte riktigt. Senaste till mig själv borde vara FA Hayeks Vägen till träldom i pocket. Den hade jag visserligen innan men pocketen var snyggare.

Senaste boken jag läste?
Jag har för vana att läsa flera böcker samtidigt, så det är inte helt lätt att veta. Den som jag läst ut senast var nog Bill Clintons My Life.

Fem böcker som betyder mycket för mig
Johan Norbergs Till världskapitalismens försvar återvänder jag ofta till för argument och tankegångar.

Doverborg & Pramling Samuelssons Att förstå barns tankar handlar om intervjuteknik med barn, men beskriver också allmänt ett förhållningssätt mot barn och deras tankar som jag gillar.

C.S. Forresters bokserie om Hornblower väckte mitt intresse för sjön och gamla fartyg. Det har avtagit lite på senare år, men jag känner ständigt en dragning till havet som kommer från dessa böcker som jag läste som ganska ung.

Per Ahlmarks Vänster och tyranniet gjorde mig heligt förbannad och är en viktig del i att jag blev politiskt aktiv.

Dick Morris Power Plays handlar om politisk strategi och taktik. Den tvingade mig att inse hur otroligt intresserad jag är av sånt. Det är nästan lite pinsamt att erkänna att jag blir helt uppfylld och lyrisk av att läsa en sån bok som andra förmodligen skulle anse vara mycket bättre än sömnpiller.

Fem bloggare jag vill se svara på dessa frågor:
Ska försöka ta några som inte redan är valda.

Oskar Lidåker, Dick Erixon, Erik Svansbo, Anders ML och Alicio i Underlandet.

UPPDATERING kl 18.28:
Jag ser nu att jag blivit utmanad också av Håkan Jacobsson. Han är tillbaka i Sverige efter en resa långt, långt bort. Så börja besöka hans blogg, den är alltid läsvärd.

UPPDATERING kl 22.15:
Alicio är upptagen de närmaste två veckorna, så som mitt femte namn tar jag Henrik Alexandersson.

Inga kommentarer: