2005-06-22

Bilda valallians?

SvDs ledarsida föreslår en borgerlig valallians. Alltså att partierna ställer upp med samma namn på alla listor, t ex Allians för Sverige, men att det finns fyra listor och efter varje namn står partibeteckningen, fp, c, m eller kd.

Sedan fördelas mandaten i riksdagen efter framgången för respektive lista. Den stora fördelen är att inget parti kan åka ur. Även om kd skulle komma under fyraprocentsspärren så får de ändå plats i riksdagen med väldigt få mandat.

Det här plockar bort risken att kd, eller något parti, utav någon anledning tycker att de måste slå sig fria från alliansen. Just risken att åka ur riksdagen kan leda till sådant beteende.

Ett mycket intressant förslag som jag tidigare inte övervägt. Ska göra det och bestämma mig.

(Via Captus)

3 kommentarer:

Patrick sa...

Visst är det en bra idé, det märkliga är att de fyra berörda partierna inte har tag den till sig ännu, man kan ju undra hur gärna de verkligen vill samregera?
För övrigt har SvD fört fram förslaget om valallians i över ett år nu.

Enda invändningen är väl just att en teknisk valsamverkan kan leda till att ett parti som inte skulle klara kvalgränsen ändå blir representerat, vilket på sätt och vis sätter reglerna ur spel...

Niklas Frykman sa...

Fyraprocentspärren sattes ju på just 4% av sossarna för att vpk skulle komma in, men inte kds. Så det kan vara motiverat att 'bryta' reglerna.

Idén är intressant men det kan bli problem att få mittenväljare att rösta om Alliansen = Reinfeldt och det står Alliansen på valsedlarna.

http://frykman.blogspot.com/2005/06/strst-bst-och-vackrast.html

Robert Nordman sa...

Corren har drivit samma linje ett tag nu, för övrigt.