2005-06-29

Ammunition

Johnny Munkhammar bidrar med en hel del ammunition till den borgerliga sidan i en debattartikel i dagens Expressen.

Framförallt Göran Persson tjatar alltid om att den ekonomiska krisen på 90-talet och att alla problem efter det berodde på den borgerliga regeringen 91-94. Men alla vet att problemen började långt tidigare, till och med Göran Persson. Så här skriver han i sin bok "Den som är satt i skuld, är inte fri":

”Jag tror att en av de viktigaste förklaringarna till chockerna i den svenska ekonomin ligger i 70-talets författningsreform. (…) Sverige har en offentlig ekonomi som är oerhört känslig för svängningar i tillväxten. (…) En viktig förklaring till att krisen blev så djup är att Sveriges konkurrenskraft urholkades under slutet av 1980-talet. (…) Först kom fastighetskrisen, som på kort tid raderade ut 1980-talets stora värdestegring. (…) Ovanpå detta ett kronförsvar som gjorde krisen total.”

Dessutom visar Johnny att den socialdemokratiska skuggbudgeten under de borgerliga åren gick med ännu större underskott. 1994 hela 30 miljarder större.

Sossarna har hamrat in att allt var borgarnas fel. Låt oss nu hamra in detta. Den borgerliga regeringen var inte ofelbar på något sätt, men sossarna skapade krisen och hade gjort den ännu djupare om det inte hade blivit ett maktskifte 1991.

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Eftersom det är fullständigt ofarligt att låta en skuggbudget gå med underskott tror jag inte man ska dra för stora växlar av det. Jag tror för övrigt inte att 'allt är borgarnas fel' funkar särskilt bra längre...

Mathias Sundin sa...

Nej, visst ska man inte dra för stora växlar av det, men vad ska sossarna säga om man använder det i en debatt tex?

"Jamen, våra skuggbudgetar ska man inte lita på. Det är bara populism och totalt orealistiska."