2005-06-25

2008: John McCain

Den person som leder bland republikanerna är John McCain som utkämpade en bitter strid med George W. Bush i presidentvalet 2000. Men 2004 var de återigen vänner och McCain tackade nej till Kerrys förfrågan om att bli vice presidentkandidat och kampanjade istället för Bush.

McCain säger att han inte kommer ta något beslut om han ställer upp i presidentvalet fören efter valen till senat och kongress i slutet av 2006.

Hans stora problem är åldern, 2008 blir han 72 år och skulle därmed bli den äldsta person någonsin som blir vald till president. Han menar dock att han är i utmärkt form och har bra gener. Vi får se, för om John McCain blir republikanernas presidentkandidat så är detta den naturliga angreppspunkten. Skulle han sitta två mandatperioder slutar han alltså som 80-åring.

En annan viktig faktor är naturligtvis hans chans att bli nominerad för republikanerna. Troligen har McCain lättare att vinna presidentvalet än att vinna nomineringen. Han går ofta mot sitt eget parti i tunga frågor, vilket har gett honom stor respekt hos allmänheten, och stora problem med partiets högerflank.

Det som kan rädda honom är Hillary Clinton. Blir det tydligt att hon blir demokraternas kandidat så är frågan om inte högerflankens ogillande av henne gör "valbarhet" till en större faktor. Det gynnar McCain eftersom han just är väldigt valbar.

Just nu pratas det redan om McCains vice presidentkandidat som många hoppas skulle heta Bush. Se nedan.

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Åldern? Två ord: Konrad Adenauer.

Mathias Sundin sa...

Jo, 87 år när han slutade som kansler ser jag. Inte illa pinkat.